نوجوان مهرطلب
تلاش بیش از اندازهی یک نوجوان برای تایید گرفتن از دیگران و مورد توجه بودن، احتمال بروز شخصیت مهرطلب را در او نشان میدهد.
چرا بعضی از نوجوانان برای دوستانشان از جان مایه میگذارند و تمایل دارند همیشه تایید شوند؟
شخصیت مهرطلب، چه شخصیتی است؟ چرا نوجوان در تلهی مهرطلبی میافتد؟
بیشتر افراد در سنین نوجوانی، گرایش زیادی نسبت به همسالان دارند. نوجوان تمایل دارد مورد توجه دوستان خود قرار گیرد. تلاش برای همرنگی با دوستان، یکی از ویژگیهای مراحل رشد در دوران نوجوانی است. اما اگر این رفتارها شکل افراطی پیدا کنند و نوجوان تمام تمرکزش معطوف به دوستانش باشد، نشاندهندهی این است که برای خود ارزش و چارچوبی قائل نیست. در چنین مواردی احتمال مهرطلبی در او وجود دارد.
تفاوت مــهــربانی و مهرطلبی
مــهــربانی شامل رفتارهایی مانند قدرشناسی، ایثار، مدارا و احترام به دیگران میشود؛ که فرد انتظاری از طرف مقابل ندارد. اما در مهرطلبی، فرد رفتارهای انساندوستانه از خود نشان میدهد تا از دیگران بازخورد دریافت کند. در واقع هویت فرد مهرطلب، از نیاز شدید او به خوشایند بودن و خوب بودن نشات میگیرد.
چرا یک نوجوان مهرطلب میشود؟
نیاز به محبت، پذیرش بی قید و شرط، دیده شدن مناسب و بهاندازه از طرف والدین و اطرافیان، از نیازهای اصلی هر انسانیست. عدم ارضای این نیازها در کودکی، احتمال بروز الگوی رفتاری مهرطلبانه در نوجوانی را افزایش میدهد. نوجوانی که در دوران کودکی، مــهــر ناب دریافت نکرده، به احتمال زیاد حس خوبی نسبت به خود ندارد. بنابراین محبت ندیده را از دیگران طلب میکند.
پیامدهای مهرطلبی در نوجوان
پرخاشگری
نوجوانی که مهرطلبی زیادی دارد، میتواند دچار پرخاشگری شود. احساسات درونی آزاردهنده، انتظارات غیرواقعبینانهای را در نوجوان ایجاد میکند. اگر دیگران انتظارهای نوجوان را برآورده نکنند، نسبت به آنها دچار خشم فروخورده میشود؛ چون نمیتواند نیاز و احساسات خود را دربارهی آنها بیان کند. این موضوع باعث میشود در نوجوان یک شخصیت منفعل پرخاشگر شکل بگیرد.
اضطراب
نوجوان مهرطلب وقتی میخواهد رابطهای را حفظ کند، به دیگران باج عاطفی میدهد. به این معنی که او دست به هر کاری میزند تا توجه مطلوب خود را از طرف مقابل دریافت کند. زمانیکه نوجوان پاسخی که میخواهد را نمیبیند، دچار اضطراب میشود. اضطراب مداوم برای از دست دادن رابطه، باعث میشود نوجوان نسبت به خود احساس بدی پیدا کند؛ مثل خشم، سرزنش و احساس گناه. این افکار مزاحم، زمینهی افسردگی را در نوجوان ایجاد میکند.
هویت ناپایدار
نوجوان مهرطلبی که همواره سعی دارد دیگران را راضی نگه دارد، نمیتواند برای خود ارزشها و چارچوبهای مشخصی در نظر بگیرد. درحالیکه این دوره، زمان شکلگیری هویت است و نوجوان مهرطلب به دلیل عدم ثبات در رفتارش، به واقعیت وجودی خود نمیرسد. بنابراین این فرد در آینده شخصیت بیثباتی پیدا کرده، زندگی و روابطش با دیگران دچار مشکل میشود.
با نوجوان مهرطلب چگونه برخورد کنیم؟
نوجوان را تشویق کنیم
وقتی رفتار مناسبی را از نوجوان مهرطلب میبینیم یا اگر در کاری موفق میشود، حتما او را تحسین و تایید کنیم. نوجوان مهرطلب تمایل زیادی به دیده شدن دارد. بنابراین اگر نوجوان را برای رفتار مناسب و موفقیتهایش تحسین کنیم، به افزایش اعتماد به نفس در او کمک کردهایم. طبیعیست فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد، تایید و محبت بیش از اندازه را از دیگران طلب نمیکند.
مهارت جراتمندی را به نوجوان آموزش دهیم
ما میتوانیم از نوجوان بخواهیم که لیستی از ارزشهای خود تهیه کند و پس از آن، با او دربارهی اهمیت پایبندی به باورهایش صحبت کنیم. این گفتگوها را میشود گهگاه در فضایی صمیمی با نوجوانمان داشته باشیم. با این کار به نوجوان کمک میکنیم تا به مرور زمان، مهارتهای جراتمندی و نه گفتن را کسب کند.
اگر نتیجهی مطلوبی ندیدیم، بهتر است از یک مشاور حرفهای کمک بگیریم. چون نوجوان در آینده باید تصمیمهای مهمی برای زندگی خود بگیرد؛ مثل انتخاب رشتهی تحصیلی، انتخاب همسر و کار. بنابراین لازم است بینش درستی دربارهی ارزشها و علائق خود کسب کند و به آنها پایبند باشد.