بدرالملوک امام، مادر خیریه­‌های ایران

این یادداشت، گوشه‌­ای از زندگی و تلاش بدرالملوک امام ملقب به مادر خیریه­‌های ایران است. او مادر معنوی ۶۰۰۰ کودک نیازمند به سرپرست بوده است.

بدرالملوک امام - مادر خیریه های ایران

این یادداشت، گوشه‌­ای از زندگی و تلاش بدرالملوک امام ملقب به مادر خیریه­‌های ایران است. بانویی که با نزدیک به یک قرن کار بی‌وقفه، مادر معنوی ۶۰۰۰ کودک بد سرپرست یا نیازمند به سرپرست بوده و نمونه‌­ای موفق از فعالیت تشکل‌های پایدار مردم‌نهاد در تاریخ معاصر ایران است.

توجه به کودکان نیازمند به سرپرست

امر سرپرستی کودکان، از دیدگاه مرحوم بدرالملوک امام، جزو بهترین و پسندیده‌ترین امور به حساب می‌آمد. او پیوسته دیگران را در این راستا راهنمایی و تشویق می‌کرد؛ تا در جامعه، هیچ کودکی بی‌سرپرست نماند و در پناه نیکوکاران، نیازهایش برطرف شود.

بانو بدرالملوک امام، پیوسته می‌­گفت: وظیفه‌ی ما صرفا مدرسه داری و رسیدگی درسی نیست. کودک بی‌سرپرست، نیاز به محبت و توجه مداوم دارد.

زندگینامه بدرالملوک امام

بدرالملوک امام در سال ۱۳۰۵ در ابهر متولد شد و تا سال ۱۳۲۰ در ابهر و زنجان زندگی کرد. بانو امام در سال ۱۳۲۴ ازدواج کرد. همسرش دبیر دبیرستان بود و پس از ازدواج به بیجار در استان کردستان منتقل شد.

او پس از یک سال، به قم نقل مکان کرده و تا سال ۱۳۵۵ در قم زندگی کرد. بدرالملوک چند سال در یکی از مدارس، بدون دریافت ریالی دستمزد، به تدریس پرداخت.

تاسیس مدرسه دخترانه جوادیه

عشق به معلمی و هم‌نشینی با کودکان باعث شد تا بدرالملوک امام در اسفند سال ۱۳۴۰ و در سن ۳۶ سالگی مجوز تاسیس یک مدرسه را دریافت و در خرداد ۱۳۴۱ مدرسه را در محل منزل خود تاسیس کند. به این ترتیب در مهرماه سال ۱۳۴۱ و با وجود مخالفت­‌های بسیار، اولین مدرسه‌­ی دخترانه‌­ی قم به نام جوادیه آغاز به کار کرد.

او در این راه همه‌ طلاهایش را فروخت و حتی از حلقه ازدواجش نیز گذشت؛ تا بتواند در این مدرسه شاگردان خود را تربیت کند. بانو بدرالملوک از خاطرات آن روزها این‌گونه می‌گفت: « مدرسه را در منزل خودم تاسیس کردم و بعد از ۱۰ سال آقای دکتر مرتضوی از آموزش و پرورش آمدند برای بازرسی مدارس قم. حین بازدید کلاس‌های طبقه دوم، در یکی از کلاس‌ها را باز کردند و دیدند یک کرسی داخل اتاق است. پرسیدند این کرسی اینجا چه کار می‌­کند؟ گفتم این مدرسه خانه‌­ی ماست. اتاق‌ها تبدیل به کلاس شده و این اتاق هم محل سکونت من و همسرم است.»

شروع فعالیت‌های خیریه‌ بدرالملوک امام

بانو امام همیشه در پاسخ به این سوال که از چه زمانی شروع به فعالیت در امور خیریه کردید پاسخ می‌­داد از بدو تولد. و در توضیح این پاسخ، می‌­گفت: «در خانه‌ای به دنیا آدم که مادربزرگم طبیب و معلم قرآن بود. پدرم هم طبیب و ادیب بود. به همین خاطر مردم پیوسته به منزل ما رفت و آمد می‌­کردند برای آموزش و درمان. پدر و مادر و مادربزرگم پیوسته در حال رسیدگی به مردم بودند. بنابراین از همان کودکی یاد گرفتم که باید همواره به انسان‌های اطرافم کمک کنم. یعنی به‌گونه‌­ای در محیط زندگی تربیت شدم که فکر می‌­کردم رسیدگی به دیگران مثل نفس کشیدن لازم و ضروری‌­ست. این طرز فکر در من رشد کرد، همان‌طور که خودم هم رشد کردم. البته کتاب و پدرم هم در رشد و تعالی من سهم بسزایی داشتند.»

بدرالملوک امام در میانسالی با حضور در تهران و با حمایت‌های شهید رجای (وزیر وقت آموزش و پرورش) و با مشارکت اهالی محله کوی نصر، بانی ساخت مدرسه شهید فیاض‌بخش، شهید پاک‌نژاد و شهید امام موسی صدر شد و هم زمان به معلمان درس قرآن داد. او پس از بازنشستگی همچنان آرام و قرار نداشت و به توصیه دکتر «گلزاری» شروع به گذراندن دوره‌های تفسیر قرآن کرد.

بدرالملوک امام در طول زندگی، ده‌ها موسسه­ خیریه را رهبری و هدایت کرد؛ که از جمله موفق‌­ترین آن‌ها می‌­توان به موسسه فرهنگی دارالاکرام با بیش از ۱۰ شعبه در سراسر کشور و موسسه‌ مهر کوثر در مهرشهر کرج اشاره کرد.

بدر الملوک امام - مادر خیریه های ایران

ویژگی‌­های شخصیتی مرحوم بدرالملوک امام

بانو امام در مواجهه با مشکلات، بسیار مقاوم بود. به گفته‌ خودش انواع مشکلات مالی و حیثیتی برایش پیش آمد. اما هیچ‌گاه زاری نکرد و آه نکشید. در مواقع سخت و بحرانی نه‌تنها خودش را کنار نکشید؛ بلکه پا به پای دیگران وارد گود شد و تا زمان خروج از بحران از پا ننشست. مرحوم امام غم و ماتم را هیچ‌گاه جدی نگرفت و مصائب زندگی، او را عمیقا متاثر نکرد. زندگی را هیچ‌وقت سخت نمی‌­گرفت و از سختی‌­ها شکایت نمی‌­کرد.

فرصت بد شدن ندارم!

به گفته‌ دوستان و همکاران مرحوم امام، ایشان از اعتمادبه‌نفس بالایی برخوردار بود. همواره حال خوشی داشت، و شوخ‌طبعی همیشه در گفتار و رفتارش دیده می‌­شد. هرگاه از ایشان سوال می‌­کردند حال‌تان چطور است جواب می‌داد: «فرصت بد شدن ندارم». پیوسته در برخورد با دیگران لبخند می­‌زد؛ اما در عین حال، در مواقع لزوم بسیار جدی بود. و این برقراری تعادل، از ویژگی‌­های رفتاری ایشان بود.

زن نامدار قرن

در سال ۱۳۹۹ خورشیدی، اداره‌ کل امور بانوان شهرداری تهران، نام بدرالملوک امام را که مادر خیریه­‌های ایران لقب گرفته، در فهرست ۱۰۰ زن نامدار قرن قرار داد.

درگذشت بدرالملوک امام

بدرالملوک امام، نگاه متفاوت و درعین‌حال زیبایی به مقوله­ مرگ داشت. او عقیده داشت مرگ، مانند نیاز به خوردن برای انسان یک امر طبیعی‌­ست و نباید نسبت به آن به‌گونه‌­ای دیگر فکر کرد.

بانو بدرالملوک امام، بعد از یک عمر کوشش در راه خیر، روز ۲۱ مهر سال ۱۴۰۲ خورشیدی و در سن ۹۷ سالگی چشم از جهان فرو بست.


این مطلب را به اشتراک بگذارید