موسسه‌ی نیکوکاری مــهــرطه، نهادی غیرانتفاعی، غیر‌دولتی و غیر‌سیاسی‌ست که در سال ۱۳۸۱ با هدف نگهداری شبانه‌روزی از دختران بی‌سرپرست و بد‌سرپرست؛ با مجوز رسمی سازمان بهزیستی و نیروی‌انتظامی، به شماره ثبت ۱۴۹۹۴ شروع به کار کرده است.

مــهــرطه با رویکرد طرح «شبه خانواده» ی بهزیستی و با پشتوانه‌ی خالصانه‌ی موسسان نیکوکار و مشارکت اعضای دلسوز، مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده و امروز پس از گذشت سال‌ها، همانند یک خانواده‌ی واقعی؛ لحظه‌لحظه‌ی رشد دخترانش را نظاره‌گر است.

مــهــرطه در تمام طول این مسیر تلاش کرده است تا با ارائه‌ی آموزش‌های لازم و حمایت‌های همه‌جانبه، دختران تحت سرپرست را برای ورود به عرصه‌ی زندگی آماده سازد.

اکنون تعداد دختران خانواده‌ی مــهــرطه ۳۰ نفر است که در بازه‌ی سنی ۳ تا ۲۸ سال، در دو خانه‌ی ارغوان و اقاقیا در تهران زندگی می‌کنند.

مــهــر‌طه موسسه‌ای‌ست که از انگیزه‌ی والای کمک به هم‌نوع سرچشمه گرفته است و باور دارد که رفاه اجتماعی، تغذیه، بهداشت و تحصیل حق همه‌ی کودکان است. مــهــر‌طه با آرزوی زندگی شایسته برای زنان ایرانی و به‌ویژه دخترانِ در معرض آسیب‌های اجتماعی، تلاش می‌کند تا با ایجاد سقفی ایمن و فراهم کردن رفاه نسبی، سرپناهی برای کودکان معصومی باشد که شایسته‌ی زندگی در خیابان نیستند.

مــهــرطه امید دارد که در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه باشیم و هیچ کودکی محکوم به تحمل رنج نباشد.

موسسین:

زهره زارع

سوری عابدینی‌مطلق

یگانه صالح‌پور

ژیلا رسام‌عرب‌زاده

صنوبر رحیمیان

  • سركار خانم فرحناز جليلی

متولد ۱۳۴۱/١٠/٢٥

مدرک تحصيلی: كارشناسی ارشد علوم تربيتی

سابقه‌ی همکاری با موسسه: از سال ۱۳۸۹ با سمت مسئول فنی و به‌طور داوطلبانه – از سال ۱۳۹۲ با سمت عضو اصلی هئيت مديره تاكنون

  • سركار خانم دكتر زهرا نژادبهرام

متولد ۱۳۴۲/١٢/٢٥

مدرک تحصیلی: دكترای علوم سياسی

شغل: عضو محترم شورای شهر تهران

سابقه‌ی همکاری با موسسه: از سال ۱۳۹۶ تا کنون با سمت رئيس هئيت مديره به‌طور داوطلبانه

  • سركار خانم دكتر شهين ايروانی

متولد ۱۳۴۱/٠٦/١٥

مدرک تحصیلی : دكترای فلسفه‌ی تعليم و تربیت

شغل: استاد دانشكده روانشناسی و علوم تربيتی

سابقه‌ی همکاری با موسسه: از سال ۱۳۹۶ تا کنون با سمت عضو اصلی هئيت مديره و به‌طور داوطلبانه

  • جناب آقای مهندس ابراهيم زندی‌شهری‌نژاد

متولد ۱۳۴۵/٠٦/٢٥

مدرک تحصيلی: كارشناسی تكنسين اتاق عمل

شغل: مديرعامل شركت جهان گسترش تجارت

سابقه‌ی همکاری با موسسه: از سال ۱۳۹۲ تا کنون با سمت عضو اصلی هئيت مديره و از سال ۱۳۹۶ تا کنون با سمت خزانه‌دار هـئيت مديره به‌طور داوطلبانه

  • سركار خانم زهره زارع

متولد ۱۳۴۰/٠٢/٠٧

مدرک تحصیلی: كارشناسی علوم تربيتی

سابقه‌ی همکاری با موسسه: از سال ١٣٨١ تاكنون با سمت موسس، مديرعامل با تمامی مسئوليت‌های قانونی موسسه

فروشگاه کتاب درسی و نوشت‌افزار مدرسه، فروشگاه لوازم نقاشی پیکاسو، فروشگاه حاتمی، شرکت رنگ و رزین یشم، شرکت پویا آداک، شرکت سرمایه‌گذاری نفت، شرکت ایران مواد، فروشگاه رسام، شرکت برسو، شرکت همدید، شرکت آذرسیماب، شرکت اتحادیه فروشندگان شیشه و آینه، سازمان تامین اجتماعی شعبه ۲۲ تهران، فروشگاه گروه صنعتی گلرنگ، دانشگاه امیرکبیر، فروشگاه زرین بلور وارنا، شرکت پارسیان، شرکت صنف شیشه و آینه، خیریه مهرآوران، شرکت  بلند طبقه، شرکت معادن خاور، شرکت جهان گسترش، شرکت کارا روش صبا، شرکت پارسین تجارت پایا، شرکت دامداران، شرکت پرمیس، شرکت میهن، فروشگاه صنف نقاش تهران، شرکت نرمه، شرکت مدلینک، سفارت آلمان، انجمن اسلامی دانشکده مدیریت علامه طباطبایی، شرکت پالیز افزار، شرکت بنیاد معماری میرمیران، انستیتو روانکاوی تهران، بیمارستان عرفان، موسسه رایحه (خانم سهرابی)، شرکت رانیز (آقای تسلیمی)، موسسه خیریه همیاران مهربان نوین، شرکت نگین تجارت، کانون احسان دانش (خانم جیران‌پور)، مجتمع آموزشی ستوده، مدرسه راهنمایی طلوع، شرکت OMR، شرکت عمران شایان ساده، شرکت نوسازان منطقه ۱۲ تهران، شرکت الوان رنگ، موسسه دانش، شرکت پویا تکنیک (آقای مهندس فضیلت)، خانه گرافیک پگاه، شرکت تافته، شرکت ایمن دیدگان شبکه، شرکت فراطب جراح، فرهنگسرا خاوران، اداره وزارت امور اقتصاد و دارایی، صندوق قائم چیذر، صندوق مسجد قبا، صندوق جاوید، شرکت آئین روشن، مدرسه زهره تهرانی، وزارت نیرو، شرکت رایمند راد، سازمان رفاه خدمات و مشارکت‌های اجتماعی، فروشگاه کارتوس، مدرسه سلام، موسسه علمی رویش استعدادهای جوان قیاس، شرکت آرسین سلامت، شرکت صنعتی صاعدی، مجتمع تجاری پالادیوم، شرکت عصر جدید همکاران ماندگار، مدرسه فضیلت، شرکت فارمد تجهیز، حصین قشم، توسعه بازرگانی آرتین تجارت پایا، کاریان همراه البرز نیرو، دوره سرا، خورشید مهر طاها، توسعه فناوری سیستم‌های تجارت ویرا سام، آموزش عالی آزاد ماهان، فن آذرخش، سفارت اندونزی، شرکت توسعه تجارت اکباتان، شرکت مخابرات، پرشین پروتئین پارس، موسسه بنیاد خیریه مهرپیشه فرید، خیریه مهندس ارشک موسوی،

پروژه‌ها

نگهداری شبانه روزی

فعالیت اصلی موسسه‌ی نیکوکاری مهرطه؛ نگهداری شبانه روزی، سرپرستی و حمایت همه‌جانبه از دختران بی‌سرپرست و بدسرپرست است.

مــهــرطه مانند یک خانواده‌ی واقعی، در جنبه‌های مختلف زندگی، متعهدانه همراه و حامی فرزندان خود است.

۷- امور فرهنگی و تفریحی

استفاده‌ی بهینه از اوقات فراغت و سرزندگی و شادابی دختران، از دغدغه‌های جدی خانواده‌ی مــهــرطه‌ست. با توجه به تأثیر فعالیت‌های گروهی در آموزش مهارت‌های فردی و اجتماعی، کلاس‌ها و کارگاه‌های متنوع هنری، فرهنگی، ورزشی و… متناسب با گروه‌های سنی دختران در خانه‌های مــهــر برگزار می‌شود. در برگزاری این کلاس‌ها تلاش می‌شود تا ضمن پر کردن اوقات فراغت، مهارت‌های مختلفی در فرزندان تقویت شود و استعدادهای آنان شناسایی و شکوفا شود.

همچنین برنامه‌های اردو و گردش تفریحی-علمی و سفرهای متنوعی در طول سال اجرا می‌گردد تا فرزندان مــهــرطه نیز مانند تمام کودکان، ایامی از سال را در کنار اعضای خانواده‌ی مــهــرطه به آموختن و زیستن و تفریح در محیطی خارج از خانه و مدرسه بگذرانند.

گذار از دوران بلوغ

با توجه به سن دختران ساکن در خانه‌ی ارغوان که همگی بالای ۱۲ سال هستند و در دوران حساس بلوغ به‌سرمی‌برند؛ فعالیت‌های فرهنگی شکل متفاوت‌تری به خود می‌گیرد. یکی از دغدغه‌های مــهــرطه یافتن راه‌های مناسب برای گذار ایمن فرزندان از این دوران است. از راهکارهای اندیشیده‌‌شده، برگزاری کلاس‌های آشنایی فرزندان با مهارت‌های زندگی‌ست.

۶- بهداشت و درمان

توجه به سلامت فرزندان و رسیدگی به خدمات درمانی، از دغدغه‌های مهم موسسه‌ی مــهــرطه‌ست. ادامه‌ی روندهای درمانی مورد نیاز پس از پذیرش فرزندان در موسسه، پیشگیری از بروز بیماری‌ها با چکاپ‌های روتین، آزمایش‌های دوره‌ای، چکاپ‌های شش‌ماهه‌ی چشم‌پزشکی، چکاپ دندان‌پزشکی و اورتودنسی، امور درمانی پوستی و همچنین بررسی سلامت روانی فرزندان؛ با همکاری صمیمانه و داوطلبانه‌ی پزشکان متعهد و مراکز درمانی معتبر، صورت می‌گیرد.

مراقبت از روان

واحد مشاوره‌ی موسسه، نقش فعالی در نظارت، برنامه‌ریزی و پیگیری بهداشت روانی فرزندان در مراحل مراقبت و انتقال به جامعه یا خانواده داشته و به‌صورت مستمر، جلسات مشاوره‌ی فردی و گروهی در راستای ارتقای بهداشت روانی و آگاهی فرزندان؛ برگزار می‌کند.

۵- امور حقوقی

ثبت رسمی تولد، حق داشتن نام، کسب تابعیت و تا حد امکان حق شناختن والدین؛ در ماده‌ی ۷ پیمان‌نامه‌ی کودک، به‌عنوان حقوق اساسی کودک بیان شده است.

تیم حقوقی مــهــرطه در زمینه‌های متعددی همچون امور هویتی فرزندان (گواهی ولادت و ثبت شناسنامه برای فرزندان فاقد شناسنامه، کارت ملی و پذیرش فرزندان جدید)، پیگیری وضعیت صلاحیت والدین و اعضای خانواده برای برقرای ارتباط یا دیدار با فرزند، بررسی امکان رجوع فرزند به خانواده یا اقوام نزدیک، امور دادگاهی، هماهنگی‌های لازم با بهزیستی و… فعالیت می‌کند.

۴- آموزش

یکی از دغدغه‌های موسسه‌ی نیکوکاری مــهــرطه، آموزش رسمی دختران تحت سرپرست و توانمند‌سازی آنان است تا پس از پایان تحصیلات بتوانند به‌عنوان عضوی مفید و مستقل در جامعه زندگی کنند. واحد مددکاری اجتماعی؛ مسئولیت کلیه‌ی امور مربوط به ثبت‌نام، تشکیل پرونده‌ی تحصیلی، مراجعه به آموزش و پرورش، بررسی و پیگیری روند آموزشی و شرکت در جلسات اولیا و مربیان مدرسه را به‌عهده دارد.

امکانات و خدمات تحصیلی برای دختران مــهــرطه

تهیه‌ی وسایل مورد نیاز تحصیل، از جمله لوازم تحریر، لباس مدرسه و هماهنگی رفت‌وآمد فرزندان در طول سال تحصیلی نیز بر عهده‌ی تیم مددکاری اجتماعی‌ست. این واحد با رصد منظم و مستمر وضعیت آموزشی فرزندان، با همکاری معلمان داوطلب؛ اقدام به رفع مشکلات احتمالی تحصیلی نموده و در رده‌های سنی بالاتر اقدامات ویژه‌تری مانند ثبت‌نام کلاس‌های کنکور و مشاوره‌ی تحصیلی را پوشش می‌دهد.

برخی از دختران به‌‌دلیل شرایط خاص تحصیلی، از جمله بازماندگی تحصیل قبل از ورود به مــهــرطه، در مدارس غیرانتفاعی مشغول تحصیل هستند. گاه مدیران مدارس به دختران تحت پوشش تخفیف داده یا آن‌ها را رایگان می‌پذیرند.

تلاش موسسه‌ی خیریه مهرطه برای قبولی دختران تحت سرپرست، در دانشگاه‌های دولتی‌ست. اما درصورتی که هرکدام از دختران، در دانشگاه آزاد و رشته‌ی مورد علاقه قبول شوند، هزینه‌ی تحصیل تقبل خواهد شد.

۳- مددکاری و مشاوره

تیم مددکاری اجتماعی مــهــرطه، از لحظه‌ی ورود فرزندان، به‌منظور شناخت بهتر و پیگری وضعیت دختران؛ به‌طور مستمر در خانه‌های اقاقیا و ارغوان حضور داشته و در مراحل مختلف زندگی، آنان را همراهی و حمایت می‌کند.

این واحد، متشکل از افراد دانش‌آموخته‌ی رشته‌ی خدمات اجتماعی و مددکاری اجتماعی در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد بوده، که با تجربه و مهارت‌های خود در نقش تسهیل‌گر و مداخله‌گر و میانجی در حل مسائل فرزندان تلاش می‌کنند.

مددکاران؛ یاران دختران مــهــرطه

در حقیقت گروه مددکاری اجتماعی، نیازهای متناسب با سن و مشخصات فردی هر فرزند را شناسایی کرده و در موارد خاص؛ سعی در حل دشواری‌ها و مسائل، و بهبود شرایط عاطفی و روحی آن‌ها دارد. مددکارهای اجتماعی همواره تلاش می‌کنند در محیطی امن، صمیمانه و حرفه‌ای با دختران در تعامل باشند و در شرایط مختلف، فرآیند زندگی را برای آنان تسهیل کرده و یاری‌گر آن‌ها باشند.

نقش اصلی مددکاران اجتماعی شناسایی توانمندی‌ها و نقاط قوت و ضعف هر فرزند و کمک به رشد و بالندگی صحیح فرزند در جهت توانمندی‌هایش برای رسیدن به هدف غایی -یعنی استقلال نسبی در حوزه‌ی فردی، اقتصادی و اجتماعی- ست.

مددکاران اجتماعی در محیط‌های «شبه خانواده» به‌صورت تیمی در تعامل با همکاران مربی و روانشناس فعالیت نموده و تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی می‌نمایند.

حلقه‌ی اتصال فرزندان به موسسات دیگر (دادسرا، سازمان بهزیستی، ثبت احوال، سازمان زندان‌ها، آموزش و پرورش و…) و خانواده‌ی فرزندان بدسربرست، مددکاران اجتماعی هستند.

۲- خانه‌ی ارغوان

ساختمان ارغوان، واقع در خیابان لارستان، خانه‌ی دختران نوجوان و جوان بی‌سرپرست و بدسرپرست تحت پوشش مــهــرطه‌ست.

مهرطه با حمایت شبانه‌روزی از این فرزندان در تمامی زمینه‌ها، سعی دارد نقش خانواده را برای رشد و بالندگی دختران خود ایفا نماید.


ببینید: تصاویر «خانه‌ی ارغوان»


این خانه ابتدا با ۵ فرزند در سال ۱۳۸۳ تاسیس شد. درحالی‌که پیش از آن محل نگهداری پسران (خانه‌ی سبز) بود.

امکانات خانه

درحال‌حاضر در طبقه‌ی زیرهمکف خانه‌ی ارغوان سالن اجتماعات مجهز، رخت‌شوی‌خانه و سردخانه‌ی مواد غذایی قرار دارد. طبقه‌ی همکف محل استقرار واحد اداری و کتابخانه‌ی «کوچه‌ی ما»ست.

طبقه‌ی اول دارای یک واحد مسکونی برای فرزندان نوجوان ۱۳-۱۵ سال، طبقه‌ی دوم دارای دو واحد مجزا برای فرزندان ۱۵-۱۸ سال و دانشجو یان، طبقه‌ی سوم محل آشپرخانه، سوئیت کنکوری‌ها و همچنین دارای اتاق خیاطی‌ست.


ببینید: تصاویر «خانه‌ی ارغوان»


یک خانواده‌ی واقعی

حمایت از دختران پس از مستقل شدن، از سیاست‌های اصلی موسسه‌ی مــهــرطه‌ست. پس از آن‌که فرزندان به سطحی از توانمندی و بلوغ برای زندگی مستقل برسند؛ درصورت تمایل می‌توانند موسسه را ترک نمایند اما کماکان زیر چتر حمایتی خیریه مهرطاها باقی خواهند ماند و مــهــرطه مانند یک خانواده‌ی واقعی به یاری فرزندان خود ادامه می‌دهد و در فراهم نمودن مسکن مناسب، اشتغال و ازدواج؛ دخترانش را همراهی می‌کند.

۱- خانه‌ی اقاقیا

هر کودکی نیاز به خانواده دارد.

سرپناه، تغذیه، بهداشت، تحصیل و رفاه، حق همه‌ی کودکان است.

ساختمان اقاقیا واقع در خیابان میرزای شیرازی، دارای مجوز نگهداری دختران ۳ تا ۷ ساله‌ی بی‌سرپرست و بدسرپرست است.


ببینید: تصاویر «خانه‌ی اقاقیا»


موسسه خیریه مهرطاها با حمایت و نگهداری شبانه روزی از این فرزندان در تمامی زمینه‌ها، سعی دارد نقش خانواده را برای رشد و بالندگی دختران خود ایفا نماید.


⇔ در موبایل و تبلت صفحه را به راست بکشید ⇔

توانمندسازی و حمایت از زنان سرپرست خانوار

موسسه‌ی نیکوکاری مــهــرطه، با هدف پیشگیری از افزایش آسیب‌های اجتماعی؛ علاوه ‌بر حمایت از دختران بی‌سرپرست، بدسرپرست و در معرض آسیب؛ از زنان سرپرست خانوار نیز در حوزه‌های مالی، درمانی و آموزشی، حمایت می‌کند. درحال‌حاضر نزدیک به ۱۲۰ خانواده‌ی نیازمند در تهران، جیرفت و هامون، تحت پوشش خدمات حمایتی مــهــرطه هستند.

۳- هامون

شهرستان هامون یکی از شهرستان‌های استان سیستان و بلوچستان، در شمال‌شرق استان است. مرکز این شهرستان شهر محمد آباد است که جمعیتی بالغ بر ۲۶۸۱ نفر دارد.

موسسه‌ی خیریه مهرطه که در طول فعالیت ۱۶ساله‌ی خود همواره در پی کاهش آسیب‌های اجتماعی و بهبود شرایط زندگی کودکان و زنان بوده است، به منطقه‌ی سیستان توجه ویژه داشته و پروژه‌های حمایتی خود را در این مناطق نیز دنبال می‌کند.

در راستای توانمندسازی و حمایت چه اقداماتی صورت گرفته است؟

با توجه به شرایط اقتصادی نامطلوب و خشکسالی‌های حاکم در منطقه‌ی سیستان و بلوچستان و در راستای استفاده از توانایی‌های زنان در بهبود شرایط موجود؛ از سال ۱۳۹۶ تا کنون، طرح توانمندسازی و خوداشتغالی زنان در استان سیستان و بلوچستان به شرح زیر دنبال می‌شود:

← با هدف توانمندسازی، زنان علاقه‌مند و دارای مهارت‌های دستی در منطقه‌ی هامون شناسایی و استعدادیابی می‌شوند.

← با هدف افزایش سطح دانش و آگاهی و رشد فردی، دوره‌های آموزشی مخصوص مادران در استان سیستان و بلوچستان برگزار می‌شود.

← مشاغل خانگی و صنایع‌دستی بومی که منجر به ایجاد جاذبه‌ی توریستی و درآمدزایی گردند، شناسایی می‌شوند.

← فضاهای کارآفرینی و کارآفرینان علاقه‌مند و باانگیزه در منطقه، شناسایی می‌شوند.

← با همکاری بنیاد توسعه کارآفرینی، اتاق کارآفرینی در ۴ مدرسه‌ی استان به برگزاری کارگاه‌های کارآفرینی می‌پردازد.

← کارگاه‌های مهارت‌آموزی در حوزه‌های استعدادیابی‌شده، در جهت توانمندسازی زنان سرپرست خانوار یا تحت سرپرستی، برگزار می‌شود.

۲- جیرفت

روستای قاسم‌آباد در ۴۵ کیلومتری شهرستان جیرفت، جمعیتی حدود ۷۵۰ نفر دارد. به دلیل خشکسالی، اکثر اهالی روستا که شغل پیشین آن‌ها کشاورزی بوده است، با مشکلات معیشتی بسیاری دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

موسسه‌ی نیکوکاری مهرطاها با همراهی حامیان و داوطلبان، توانسته است دامنه‌ی فعالیت‌های حمایتی و توانمندسازی خود را گسترش داده و پروژه‌ی توانمندسازی زنان شهرستان جیرفت را از سال ۱۳۹۵ تاکنون اجرا و دنبال کند.


ببینید: تصاویر «پروژه‌ی جیرفت»

بخوانید: گزارش کامل «پروژه‌ی جیرفت»


در راستای توانمندسازی و حمایت چه اقداماتی صورت گرفته است؟

این پروژه همراه با تعامل و ارتباط موثر با افراد محلی حاشیه‌ی شهرستان جیرفت، برای دو گروه ویژه‌ی زنان و کودکان در روستای قاسم‌آباد جیرفت به شرح زیر انجام شده است:

← در راستای طرح توانمندسازی زنان؛ کلاس‌ها و کارگاه‌های دوره‌ای پته‌دوزی، گلابتون‌دوزی، حصیربافی و دوخت کیف و تولید محصولات خلاقانه‌ی جدید (زیربشقابی، سبد و…) در این روستا برگزار شده است.

← کارگاه ایجاد و نحوه‌ی گردش صندوق‌های پس‌انداز و چگونگی کارکرد آن برای گروه‌های خودیار زنان محلی برگزار شده است.

← در حوزه‌ی مددکاری اجتماعی، دوره‌های فرزندپروری و مشاوره‌ی فردی مادران و معلمان، به‌صورت دوره‌ای و متناوب، با حضور یک روان‌شناس در روستا برگزار می‌گردد.

← در راستای توانمندسازی معلمان و آموزش مربی محلی، کارگاه طرح «با من بخوان» در شهرستان جیرفت برگزار شده است.

← در راستای طرح اشتغال‌زایی از سال ۱۳۹۶ تولید صنایع‌دستی زنان، از جمله محصولات حصیری و پتینه‌دوزی، جهت فروش و کسب درآمد از طریق سایت‌های فعال حوزه‌ی صنایع‌دستی (مانند وب‌سایت دستادست) به تهران ارسال و فروخته شده است.

← گروه زنان پتینه‌دوز شهرستان جیرفت، با دست‌ساخته‌های خود، امکان حضور در دو نمایشگاه را به دست آورده‌اند.

← در راستای اشتغال‌زایی، تعدادی از بانوان محلی درحال آموزش دوره‌ی مربی‌گری دوخت عروسک هستند تا بتوانند به دیگر بانوان روستاها نیز آموزش دهند.


ببینید: تصاویر «پروژه‌ی جیرفت»

بخوانید: گزارش کامل «پروژه‌ی جیرفت»


طرح توانمندسازی زنان، با عنوان «توانمندسازی روانی اجتماعی زنان روستای قاسم‌آباد» به‌صورت پروپوزال تهیه شده و به سازمان‌ها و مراجع ذی‌ربط ارسال شده است.

۱- تهران

یکی از فعالیت‌های مهم موسسه مهرطه، ایجاد شبکه‌ای از زنان دچار سندرم «آشیانه‌ی خالی»ست. هنگامی‌که دختران بدسرپرست و در معرض آسیب، محیط خانه را ترک می‌کنند، مادران یا زنان سرپرست، دچار افسردگی و احساس غیر مفید بودن شده و بیماری‌های روحی و روانی پیچیده‌ای را تجربه می‌کنند.

مهارت، اشتغال، استقلال

خیریه مهرطاها در ساختار متمرکز تهران، این زنان را به‌صورت دوره‌ای گرد هم آورده، به آن‌ها مهارت‌آموزی کرده و با هدف اشتغال‌زایی و استقلال مالی، از قابلیت‌های آنان برای برپایی بازارچه‌های خیریه استفاده می‌کند.

درحقیقت موسسه‌ی نیکوکاری مهرطه در کنار نگهداری دختران بدسرپرست، تلاش می‌کند تا خانواده‌های آنان را توانمند سازد. به‌طوری‌که سرپرست خانواده بتواند روی پای خودش بایستد و دختران، به آغوش خانواده‌ها بازگردند.


⇔ در موبایل و تبلت صفحه را به راست بکشید ⇔

مدرسه‌سازی

در سال‌های اخیر با وجود بحران‌های اقتصادی و گسترش فقر در مناطق محروم؛ مهرطه در ایجاد بستر مناسب تعلیم و تربیت کودکان و حمایت از حقوق آنان گام‌های موثری برداشته و محصلین مناطق محروم را با ساخت مدرسه و فعالیت مددکاری، تحت حمایت خود قرار داده است.

در این راستا، دو مدرسه‌ی ابتدایی و دبیرستان در جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان، احداث شده است.

۲- هامون

موسسه‌ی نیکوکاری مــهــرطه یک نهاد غیردولتی‌ست؛ که از سال ۱۳۸۱ به همت جمعی از دغدغه‌مندان مسائل مربوط به کودکان تاسیس شده است. یکی از اهداف این موسسه، کمک به رشد و ارتقای وضعیت آموزش و زندگی کودکان است. مــهــرطه تلاش می‌کند با ایجاد شرایط مناسب، آینده‌ی روشن‌تری را برای کودکان رقم بزند. در این راستا از سال ۱۳۹۵ در جهت توسعه‌ی مناطق محروم شروع به فعالیت کرده است. 

اولین پروژه از سری اقدامات مدرسه سازی، ساخت دبستانی با ۳ کلاس در روستای قاسم‌آباد شهرستان جیرفت بود؛ و سپس در سال ۱۳۹۷ ساخت مدرسه‌ی مــهــرهامون آغاز شد.

بخوانید: گزارش کامل پروژه‌ی جیرفت

معرفی پروژه‌ی ساخت دبیرستان متوسطه‌ی اول مهرهامون

مدرسه مهر هامون با همت خیرین سیستانی، همکاری موسسه‌ی نیکوکاری مــهــرطه، پشتیبانی اداره‌ی کل نوسازی و تجهیز مدارس استان سیستان افتتاح شده است. مدرسه واقع در شهر هامون با مساحت ۴۰۵ مترمربع، یکی از مدارس نیمه‌ساخته‌ی رهاشده توسط سازمان نوسازی آموزش و پرورش بود که جهت تکمیل و تجهیز، به‌عنوان پروژه‌ی «مــهــر هامون» انتخاب شد.

تغذیه، سلامت و بهداشت

با توجه به شرایط اقلیمی و محرومیت شهرستان هامون، ضعف قابل توجه‌ای در حوزه‌ی سلامت در این منطقه دیده شد. در این راستا تیم داوطلبانه‌ی پزشکی خیریه مهر طاها، اقدامات زیر را موازی با پروژه‌ی مدرسه سازی هامون، برای دانش‌آموزان انجام داده است:

← شناسایی کودکان و دانش‌آموزان نیازمند حمایت در حوزه‌ی تغذیه، بهداشت و سلامت

← جمع‌آوری وسایل اولیه‌ی بهداشتی برای کودکان نیازمند

← اجرای طرح حمایتی غذایی با تهیه‌ی یک میان‌وعده برای دانش‌آموزان

← حمایت از فعالیت‌های فوق‌برنامه‌ی ورزشی در مدارس

← خرید تجهیزات ورزشی، شطرنج و وسایل برقی بدنسازی

درباره‌ی سیستان و بلوچستان و مشکلاتش چه می‌دانیم؟

استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران قرار دارد. این استان در حدود ۱۸۰,۷۲۶ کیلومترمربع وسعت دارد و بیش از ۱۱٪ خاک ایران را دربرمی‌گیرد. ناحیه‌ی سیستان به وسعت  ۸۱۱۷ کیلومترمربع، در قسمت شمالی این استان قرار دارد. 

در گذشته سیستان با نام «نیمروز» خوانده می شد. مرکز سیستان شهر زابل است که خود به ۴ شهرستان به نام‌های هیرمند، هامون، نیمروز و زهک تقسیم می‌شود. 

آب و هوا

آب و هوای این استان گرم و خشک است، ولی در طی شبانه‌روز نوسان و اختلاف دمای زیادی در این منطقه وجود دارد. بادهای شدید موسمی، طوفان شن و رگبارهای سیل‌آسا از دیگر مشخصه‌های منطقه در طول سال است.

دریاچه هامون

دریاچه‌ی هامون با مساحت ۴۰۰۰ کیلومترمربع در این استان قرار دارد. این دریاچه با میانگین عمق ۵ متر بزرگ‌‌ترین دریاچه‌‌ی آب شیرین کشور به شمار می‌آید. دریاچه هامون از جهات متعددی مانند تامین بخشی از آب شیرین منطقه، صید ماهی و همچنین نیزارهای پیرامونش از اهمیت بسیاری برای ساکنین برخوردار بوده؛ اما اکنون با خشک شدن دریاچه، این منطقه با مشکلات بسیاری مواجه شده است.

امرار معاش

معیشت مردم از طریق زراعت و یا بازرگانی با افغانستان صورت می‌پذیرد؛ که با توجه به بستن مرز در سال‌های گذشته، زندگی مردم و اقتصاد منطقه دچار سختی زیادی شده است.

بازماندگان از تحصیل

‌سیستان و بلوچستان رکوردار بازماندگان از تحصیل در میان ۳۱ استان ایران است. بیشتر بازماندگان از تحصیل در سیستان و بلوچستان دختران هستند؛ که معمولا در مناطق روستایی به دلیل ازدواج زودهنگام و مسائل فرهنگی از طرف خانواده‌ها اجازه‌ی ادامه‌ی تحصیل ندارند. اشتغال پسران و دوری مدرسه‌ها از روستاها نیز از دلایل دیگر محرومیت از تحصیل در سیستان و بلوچستان است. 

جوان‌ترین استان ایران

مسئله‌ی پراکندگی جمعیت و وسعت بالای منطقه، یکی از چالش‌های این استان است‌. استانی که به گواه مرکز آمار ایران، جوان‌ترین استان ایران و رکورددار رشد جمعیت کشور است. کمبود نیروی انسانی، كمبود فضاهای آموزشی و سوء تغذیه‌ی کودکان به‌عنوان مهم‌ترین چالش‌های آموزشی سیستان و بلوچستان محسوب می‌شوند.

دبیرستان مــهــرهامون

موسسه‌ی نیکوکاری مهرطه در سال ۱۳۹۷ با رویکرد کمک به برقراری عدالت آموزشی در این منطقه با همت خیرین علاقمند، اقدام به ساخت یک دبیرستان با ۶ کلاس در محمدآباد شهرستان هامون کرد.  مساحت این مدرسه ۴۰۵ مترمربع است. این مدرسه دارای یک دفتر، یک کتابخانه و هشت سرویس  بهداشتی است. تمامی کلاس‌ها مجهز به سیستم سرمایشی و گرمایشی هستند.  

دانش‌آموزان مــهــرهامون بالغ بر ۱۵۰ نفر هستند؛ که انتظار می‌رود تعداد نفرات در سال‌های آینده افزایش پیدا کند.

دبیرستان در آذرماه ۱۳۹۷ با حضور جمعی از خیرین حامی ساخت افتتاح شد و در اختیار اداره‌ی آموزش و پرورش شهرستان هامون قرار گرفت.

معرفی پروژه‌ی مــهــرهامون

بر اساس تجربه‌ها و پژوهش‌های انجام‌شده از سوی بسیاری از سازمان‌های غیردولتی و خیرین مدرسه‌ساز، مشخص شده است که تنها تغییر فضای فیزیکی آموزش نمی‌تواند تاثیر چندانی در دسترسی کودکان به آموزش موثر داشته باشد؛ و عوامل دیگری نیز در این خصوص اثرگذار هستند. از قبیل:

۱-  آموزگاران آموزش‌دیده

۲-  والدین آگاه

۳-  تجهیزات و دسترسی به منابع

۴-  توجه به بهداشت جسمی و روانی کودکان

و عوامل بسیار دیگر…

گروه مــهــرهامون با تعریف سه‌گانه‌ی دانش‌آموز، معلم و والدین به‌عنوان گروه هدف و انجام  اقداماتی درخصوص آموزش، سلامت و اشتغال در شهرستان هامون، امیدوار است بتواند گام‌های موثری را در جهت رفع نابرابری‌ها بردارد.

موسسه‌ی نیکوکاری مهرطه از کلیه‌ی حامیان این طرح که با پرداخت مبالغ متفاوت، در ساخت و اجرای این پروژه همراهی کردند؛ تشکر می‌کند.

۱- جیرفت

پروژه‌ی ساخت دبستان مــهــرطه در روستای قاسم‌آباد جیرفت از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است.

اقدامات جانبی

در کنار ساخت و تجهیز دبستان مــهــرطه:

← کلاس‌های نقاشی، کتاب‌خوانی و کامپیوتر، برای کودکان دختر و پسر ۶ تا ۱۷ سال برگزار شده است.

← کلاس کاراته برای اولین‌بار در روستا، برای دختران و پسران برگزار شده است.

← کلاس تقویتی ریاضی برای دانش‌آموزان برگزار شده است.

← کتابخانه‌ی روستا با تلاش حامیان و همکاری گروه طرح «با من بخوان»، بازسازی شده است.

← طرح تغذیه‌ی کودکان در سه وعده از ابتدای مهرماه هر سال اجرا شده است.

← به کودکان نیازمند، لوازم‌التحریر و لباس فرم مدرسه اهدا شده است.


ببینید: تصاویر «پروژه‌ی جیرفت»

بخوانید: گزارش کامل «پروژه‌ی جیرفت»


⇔ در موبایل و تبلت صفحه را به راست بکشید ⇔