بلوغ دختران

بلوغ دختران دوره‌ای‌ست که با تغییرات زیادی چه به لحاظ جسمی و چه روحی همراه است. نوع رفتار والدین یا سرپرست با یک دختر نوجوان، بسیار مهم است.

بلوغ دختران

بلوغ دختران دوره‌ای‌ست که با تغییرات زیادی چه به لحاظ جسمی و چه روحی همراه است. به همین علت دختران در این دوره رفتارها و عکس‌العمل‌هایی را از خود نشان می‌دهند که پیش از این انجام نمی‌دادند. بنابراین نوع رفتار والدین یا سرپرست با یک دختر نوجوان، به او کمک می‌کند تا تغییراتش را راحت‌تر بپذیرد و چالش‌های کمتری داشته باشد.

بلوغ جسمی دختران

تغییرات جسمی در دوران بلوغ

تاثیر تغییرات هورمونی هنگام بلوغ دختران کاملا مشخص است. یکی از اولین نشانه‌های بلوغ در دختران، رشد سینه‌ها، رشد موهای زیربغل و موهای ناحیه‌ی تناسلی‌ست؛ که با شروع قاعدگی به اوج خود می‌رسد. ترشح هورمون‌های تیروئید، هورمون‌های رشد و آندروژن سرعت افزایش قد و وزن را در دخترها بالا می‌برد. در کنار قسمت‌های ظاهری بدن، مغز نیز از نظر اندازه، ساختار و عملکرد تغییر می‌یابد. تغییرات هورمونی همچنین باعث جوش صورت می‌شود.

عدم رضایت از ویژگی‌های ظاهری در دختران نوجوان

معمولا اندام‌های نوجوان با یکدیگر تناسب ندارند، یعنی اعضای مختلف بدن به‌طور یکسان و هماهنگ رشد نمی‌کنند. نوجوان با دیدن ظاهرش، خود را با دیگران مقایسه می‌کند. به همین علت ممکن است او احساس ناخوشایندی نسبت به خود پیدا کند و تمایلش به روابط اجتماعی کم شود. اگر نوع رفتار ما منجر به افزایش اعتماد به نفس در دختر نوجوان‌مان شود، می‌تواند به او در گذر از این احساسات کمک کند. برای مثال زمانی‌که ما قابلیت‌های رفتاری دخترمان را برجسته می‌کنیم، باعث می‌شویم او از تمرکز بر روی ظاهر بدنش فاصله بگیرد.

تغییرات رفتاری در دختران نوجوان

رفتار دختران با رسیدن به سن بلوغ بسیار متفاوت می‌شود. آن‌ها نیاز به استقلال بیشتری نسبت به دوران کودکی دارند. ما می‌توانیم در یک رابطه‌ی صمیمانه با نوجوان اطلاعات و مهارت‌های او را افزایش دهیم؛ تا با اطمینان خاطر بیشتری، زمینه‌ی استقلال او را فراهم کنیم. از طرف دیگر به دلیل مسائل هورمونی نوسان خلقی در دوره‌ی نوجوانی بیشتر از گروه‌های سنی دیگر دیده می‌شود. مثلا ممکن است نوجوان در یک روز زمانی را که با دوست خود سپری می‌کند، احساس خوبی داشته باشد؛ اما وقتی سر کلاس است بی‌حوصله باشد. شناخت صحیح ما از نیازها و مسائل دوره‌ی نوجوانی و کسب آگاهی‌های لازم، به برقراری ارتباط سالم با نوجوان کمک می‌کند.

گرایش به جنس مخالف در دوران بلوغ

در دوره‌ی بلوغ به دلیل غالب بودن هیجانات بر منطق، معمولا فرد تمایلات جدیدی را در خود نشان می‌دهد. برای مثال به دلیل تغییراتی که در هورمون‌های دختران به وجود می‌آید، تمایل آن‌ها به جنس مخالف افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط نوع واکنش ما به نوجوان اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر ما بخواهیم احساسات نوجوان را سرکوب کنیم و یا نادیده بگیریم، زمینه‌ی پنهان‌کاری را در او فراهم کرده‌ایم. زمانی‌که با این‌گونه تمایلات در نوجوان مواجه می‌شویم، بهتر است با یک روانشناس متبحر مشورت کنیم تا از نوع رفتار مناسب با فرزندمان آگاه شویم. روانشناس به ما کمک می‌کند تا بدانیم چگونه در رابطه با مسائل جنسی با نوجوان صحبت کنیم تا او دچار ابهام نشود و در مسیر رفتارهای پرخطر قرار نگیرد.

تربیت جنسی نوجوانان

کتاب «تربیت جنسی نوجوان» توسط «انتشارات دانژه» به چاپ رسیده است. این کتاب اطلاعات دقیقی از بلوغ جنسی و روند رشد جسمانی در اختیار نوجوان دختر قرار می‌دهد. کتاب تربیت جنسی با نثری روان به نوجوان آموزش می‌دهد تا چگونه در برابر خطرات احتمالی از خود مراقبت کند.

«شاید فکر کنی بعضی از مطالب این کتاب برای تو مناسب نیست یا خیلی زود است که به آن‌ها فکر کنی، اما راستش با گسترش وسایل ارتباط جمعی، ممکن است خیلی ناگهانی با این مسائل روبرو شوی و یا به خاطر کنجکاوی‌های دوران بلوغ، از طریق دوستانت در مدرسه اطلاعات غلطی پیدا کنی و…

پس بهتر دیدیم پیش‌دستی کنیم و خودمان اطلاعات صحیح و لازم را در اختیارت بگذاریم؛ تا سردرگم نشوی و بتوانی در مقابل خیلی از خطرها از خودت مراقبت کنی.»

«تربیت جنسی نوجوانان؛ کتاب دختران» در اپلیکیشن طاقچه قابل دسترسی‌ست. همچنین این کتاب برای نوجوانان پسر با عنوان «تربیت جنسی نوجوانان؛ کتاب پسران» نیز در اپلیکیشن طاقچه موجود است.


این مطلب را به اشتراک بگذارید