روز جهانی کودک با سوار بر قایق کودکی
فرا رسیدن هفتهی ملی کودک، فرصتیست برای یادآوری جایگاه حقوق کودکان و نوجوانان؛ این پیامآوران کوچک آشتی، مهربانی و راستی.

کودک بر اساس مادهی یکم پیماننامهی حقوق کودک، به هر انسان کمتر از ۱۸ سال گفته میشود. مگر آنکه قانون در مورد کودک سن قانونی کمتری را تعیین کرده باشد.
در سال ۱۹۴۶ بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا، مجمع عمومی سازمان ملل بهمنظور حمایت از کودکان، سازمانی به نام یونیسف ایجاد کرد؛ که نخست «انجمن بینالمللی ویژهی کودکان سازمان ملل» نام داشت. در سال ۱۹۵۳، یونیسف یکی از بخشهای دائمی در سازمان ملل متحد گردید و روز ۸ اکتبر روز جهانی کودک نامگذاری شد.
چهار اصل پایهای کنوانسیون حقوق کودک
- هیچ کودکی نباید از تبعیض رنج ببرد.
- زمانی که در رابطه با کودکان تصمیمگیری میشود، میبایست منافع عالیه آنان در رأس قرار گیرد.
- کودکان حق حیات داشته و باید رشد کنند.
- کودکان حق دارند آزادانه عقاید و نظرات خود را ابراز کنند و این نظرات در تمامی اموری که به آنها مربوط میشود، باید مورد توجه قرار گیرد.
بیانیهی سال ۹۹ مجمع ملی کنوانسیون حقوق کودک
در بخشی از بیانیهی سال ۹۹ مجمع ملی کنوانسیون حقوق کودک آمده است:
«آیندهی هر ملت بستگی به چگونگی رشد و تعالی کودکان و نوجوانان دارد. اینکه گفته میشود کودکان امروز مدیران فردای کشورند؛ سخنی حکمتآمیز است و بر همین مبنا هر میزان هزینه برای سلامت، رفاه، آموزش، تأمین اجتماعی و تربیت این بخش از جمعیت صورت گیرد، در واقع نوعی سرمایهگذاری بلندمدت تلقی میشود.فرا رسیدن هفتهی ملی کودک، فرصتیست برای یادآوری جایگاه حقوق کودکان و نوجوانان؛ این پیامآوران کوچک آشتی، مهربانی و راستی. فرصتیست تا یک بار دیگر به یاد بیاوریم در کنار ما انسانهای معصوم و کوچکی زندگی میکنند، که آیندهی آنها در گرو تصمیمگیریهای امروز ماست، که وظیفه داریم همواره در جهت ارتقای حقوق آنها تلاش کنیم.»
روز جهانی کودک در ایران
روز جهانی کودک در سراسر جهان انگیزهای برای توجه به حقوق کودکان است. کشورهای جهان بنا بر سنت و فرهنگ خود، این روز را به روشها و آیینهای مختلف برگزار میکنند. این روز در ایران همزمان با ۱۶ مهرماه جشن گرفته میشود.
سوار بر قایق کودکی
شورای کتاب کودک به مناسبت هفتهی ملی کودک برنامههایی را با شعار «سوار بر قایق کودکی» بهشکل مجازی برگزار میکند.
در این هفته نشست و برنامههای کتابخوانی، قصهگویی، معرفی فرهنگنامه، بازیهای بومی و سرگرمیهای هنری، کودکی نویسنده و شاعر و تصویرگر از زبان آنان، کتابشناسیهای موضوعی، تور مجازی و… برای کودکان و نوجوانان، بزرگسالان و علاقمندان ادبیات کودک برگزار میشود.
این برنامه را «کمیتهی ترویج شورای کتاب کودک» شامل: «خانهی کتابدار کودک و نوجوان»، «بامداد کتابخانهها»، «گروه ترویج کتابخوانی»، «گروه بازی و سرگرمی» و «کمیتهی خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه (کودکان نابینا و کمبینا، کودکان بیمار، کودکان ناشنوا و کمشنوا)» برگزار میکنند.
بر این اساس روزهای هفتهی ملی کودک با نامهای زیر اعلام شده است:
- ۱۶ مهر: کودک و خیالپردازی
- ۱۷ مهر: اربعین تعطیل
- ۱۸ مهر: کودک و کتاب
- ۱۹ مهر: کودک و جامعه
- ۲۰ مهر: کودک و بازی
- ۲۱ مهر: کودک و محیط زیست
- ۲۲ مهر: کودک و تجربه و یادگیری
- ۲۳ مهر: کودک و احساساتش
موسسهی نیکوکاری مهرطه، در کنار دختران خود روز جهانی کودک را گرامی میدارد و با تلاش برای پاسداشت حقوق تمام کودکان -بهخصوص کودکان بیسرپرست و بدسرست- از شما دعوت میکند تا با هر آنچه از مهر و مهارت در توان دارید به خانوادهی گرم مهرطه بپیوندید.