زیربنا و تاریخچهی موسسههای خیریه (بخش دوم)
هدف مشترک تمامی موسسه های خیریه (NGO / ان جی او ها یا سازمان های مردم نهاد)، رفع مشکلات انسانها و ایجاد رفاه اقتصادی و توسعهی اجتماعی مردم دنیاست. موسسههای خیریه یا سازمانهای مردمنهاد با توجه به نوع فعالیتی که انجام میدهند و حوزهای که تحت پوشش قرار میدهند، طبقهبندی میشوند.

همانطور که در بخش اول زیربنا و تاریخچهی موسسههای خیریه گفته شد، یکی از اهداف شکلگیری NGO / ان جی او ها یا سازمانهای مردمنهاد، فعالیتهای خیریه و عامالمنفعه است. درواقع نگاه به حوزههای مختلف فعالیت NGOها در سراسر دنیا نشان میدهد که میتوان تمامی این نهادها را یک موسسهی خیریه در نظر گرفت.
درحقیقت هدف مشترک تمامی موسسه های خیریه NGO ها یا سازمانهای مردم نهاد ، رفع مشکلات انسانها و ایجاد رفاه اقتصادی و توسعهی اجتماعی مردم دنیاست.
موسسههای خیریه، NGO / ان جی او ها یا سازمانهای مردم نهاد در زمینهها و بخشهای مختلف اجتماعی فعالیت میکنند و معمولا با توجه به نوع فعالیتی که انجام میدهند و حوزهای که تحت پوشش قرار میدهند، طبقهبندی میشوند.

بخوانید: زیربنا و تاریخچهی موسسههای خیریه (بخش اول)
فعالیتهای خیریهها و ان جی او ها در دنیا
در مسیر مبارزه با فقر و فعالیتهای عامالمنفعه، اقدامات تاثیرگذار حقیقی توسط سازمانهای مردمنهاد یا سازمانهای غیرانتفاعی که به دنبال سودآوری نیستند، صورت میگیرد. این سازمانها اغلب فعالیتهایی انساندوستانه را در نقاط مختلف دنیا هدایت میکنند.
در کنار فعالیت سازمانهای مردمنهاد کوچک در سطح محلی، شهر یا کشور، بعضی از سازمانهای غیردولتی با پیشینهی فعالیت گسترده، کمکم به سازمانهای بزرگی تبدیل شدهاند که در حد و اندازهی بانک جهانی و دیگر سازمانهای مبتنی بر دولتها میتوانند بر روند کاهش فقر و طرحهای عامالمنفعه تاثیرگذار باشند. این سازمانهای غیردولتی بیشتر در کشورهای توسعهیافتهای نظیر آمریکا، ژاپن و اروپا شکل گرفتهاند، اما در همهی نقاط دنیا فعال هستند و شعبه دارند.
در ادامه با چند موسسهی خیریه یا سازمان مردمنهاد مطرح دنیا آشنا میشویم:

موسسهی آکسفام (Oxfam)
موسسهی آکسفام، سال ۱۹۴۲ در دانشگاه آکسفورد و در قالب یک کمیتهی امدادرسانی ویژه برای مبارزه با قحطی توسط فعالان اجتماعی و دانشگاهیان آکسفورد تأسیس شد. درحقیقت آکسفام هدف خود را ریشهکن کردن فقر، گرسنگی و بیعدالتی اعلام میکند.
این موسسه با ایجاد تنوع در فعالیتهای داوطلبانه و جذب کمکهای مردمی توانسته است خیل عظیمی از اقشار مختلف را در فعالیتهای خود مشارکت دهد و از این طریق به یکی از نهادهای اثرگذار در سطح بینالمللی تبدیل شود.
آکسفام مهمترین هدف خود را کمک به ایجاد راهحلی برای بیعدالتیهای ناشی از فقر دانسته و خود را قسمتی از تحرکات جهانی برای تغییر و بهبود اوضاع مردم برای آیندهای امن، عادلانه و رها از فقر میداند. با گسترش مشارکت افراد در سطح جهان، افزایش منابع مالی و توسعهی تعاملات بینالمللی در طی چند دههی اخیر در موسسهی آکسفام، این سازمان را به نهادی تاثیرگذار در اتفاقات و رخدادهای جهانی تبدیل کرده است.
این موسسه چهارمین سازمان بزرگ خیریه از میان ۱۰۰ موسسهی خیریه در انگلستان است که در سال ۱۹۴۸ نخستین فروشگاههای خیریهی خود را افتتاح کرد.
آکسفام سالانه مقادیر زیادی لباسهای نو و مستعمل را برای فروش جهت اهداف خیریه از مردم دریافت میکند، غذا و آب آشامیدنی سالم در اختیار نیازمندان قرار میدهد و در زمینهی آموزش و پرورش و ساخت مدارس نیز فعال است.
آکسفام حدود ۱۵سازمان مستقر و فعال در ۹۸ کشور دنیا دارد. نظیر بسیاری از سازمانهای مردمنهاد بزرگ، این سازمان نیز در سراسر دنیا توسعه یافته و تبدیل به یک موسسهی مردمنهاد بینالمللی شده و در زمینههای مبارزه با فقر، برابری جنسیتی، آموزش و مبارزه با بیماریهای مختلف فعالیت میکند.
آموزش
یک نمونه از برنامههای موفق این بنیاد در سال ۲۰۰۳ با همکاری دو سازمان آکسفام انگلیس و نیوزلند در یکی از شهرهای ویتنام اجرا شد که طی آن میزان حضور کودکان را در مدرسه افزایش داد. با اجرای این برنامه، تنها در مقطع ابتدایی ۵۳ درصد از کودکان بهطور منظم در مدرسه حاضر شدند. از نکات مهم این برنامه حضور قابل توجه دختران در مدرسه بود.
برابری
طبق ارزیابیهای این نهاد، نابرابری اقتصادی با به خطر انداختن ثبات و امنیت اجتماعی یک تهدید بزرگ برای امنیت جهان است. براساس نظرسنجیهایی که توسط مؤسسهی آکسفام در شش کشور جهان: برزیل، هند، آفریقای جنوبی، اسپانیا، بریتانیا و آمریکا انجام شده است؛ اکثر پاسخدهندگان معتقدند که قوانین و نحوهی مدیریت جامعه براساس منافع اقلیت صاحب قدرت اقتصادی تنظیم میشوند.
در سالهای اخیر نابرابریهای اقتصادی به یک نگرانی بزرگ در سطح جهان بدل شده است و مجمع اقتصاد جهانی افزایش شکاف و نابرابری در سطح درآمد را پس از تروریسم، بزرگترین خطر جهانی میداند.
آخرین گزارش آکسفام حاکی از آن است که فاصلهی طبقاتی میان ثروتمندان و فقرا در سالهای گذشته افزایش قابل توجهی یافته بهطوری که ثروت تنها ۲۶ نفر از متمولترین افراد جهان با دارایی حدود ۳.۸ میلیارد انسان برابر است.

بنیاد بینالمللی کر (Care international)
بنیاد بینالمللی کر یکی از بزرگترین سازمانهای امدادرسانی در دنیاست که در سال ۱۹۴۵ در ایالات متحدهی آمریکا تاسیس شد تا به پناهندگان و آوارگان جنگ جهانی دوم کمک کند. درحالحاضر ماموریت اصلی این بنیاد بر تعاون و مشارکت برای پایان دادن به فقر در نقاط مختلف دنیا تأکید دارد.
این بنیاد با بیش از ۱۲هزار نفر کارکنان در ۷۲ کشور دنیا فعالیت میکند. شعب مختلف این بنیاد در آمریکا، انگلیس، ژاپن و هشت کشور دیگر فعال است و تنها در آمریکا بیش از ۳۵۰هزار نفر داوطلب و خیر دارد.
در سال ۲۰۰۴ شعبهی آمریکایی این بنیاد بهتنهایی بودجهای معادل ۵۱۷میلیون دلار برای هدایت ۸۷۰ پروژهی کاهش فقر در ۷۰ کشور دنیا هزینه کرد که این پروژه ۴۵میلیون نفر را پوشش میداد. این پروژه
شامل مواردی چون اجرای برنامههای آموزشی، برنامههای پیشگیری از ابتلا به ایدز، کمک به پیشبرد برنامههای کشاورزی و بهبود طرحهای بهداشتی و سلامت بود.