نقش مددکار اجتماعی در موسسه‌های شبانه روزی

مددکار اجتماعی با استفاده از دانش و مهارت خود به افراد آسیب دیده از جمله کودکان بی سرپرست و بد سرپرست در جهت بهبود کیفیت زندگی کمک می‌کند.

نقش مددکاران اجتماعی در موسسه های نگهداری شبانه روزی از کودکان نیازمند سرپرست

با شنیدن نام موسسه‌های خیریه شاید بیشتر ذهن‌ها به تمرکز این مراکز برای تامین نیازهای مادی مددجویان معطوف شود. درحالی‌که بعضی از موسسه‌ها مثل مراکز نگهداری شبانه روزی کودکان و نوجوانان، بهداشت روان افراد تحت پوشش خود را نیز در نظر می‌گیرند و از تخصص و مهارت کارشناسان این حوزه استفاده می‌کنند. یکی از گروه‌هایی که این تخصص را دارند، مددکاران اجتماعی هستند. فعالیت‌های مددکاران اجتماعی در مراکز خیریه، به کاهش مسائل و مشکلات مددجویان کمک شایانی می‌کند.

تعریف مددکاری اجتماعی چیست؟

مددکاری اجتماعی، حرفه‌ای مبتنی بر علم  و مهارتی عملی‌ست؛ که در آن مددکار به فرد کمک می‌کند تا مشکل خود را شناخته و با ایمان به توانایی‌هایش و استفاده از امکانات موجود، به حداکثر رشد معنوی و مادی دست یابد. خدمات مددکاری در قالب نهادها، سازمان‌ها و موسساتی مثل خیریه‌ها و مراکز شبانه‌روزی به مددجویان ارائه می‌شوند. مددکار برای ریشه‌یابی مشکل شخص آسیب‌دیده، علاوه بر بررسی عوامل فردی به شرایط محیطی او نیز توجه می‌کند؛ تا بتواند برای مددجو برنامه‌ی اختصاصی و کاربردی طراحی کند. 

مددکاری در موسسه‌های نگهداری شبانه روزی

هر کدام از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرستی که به موسسه‌های شبانه‌روزی سپرده می‌شوند، چالش‌های خاص خود را دارند. مسائل و نیازهای کودک بدسرپرستی که به دلیل نابسامانی‌های محیط خانواده، امکان زندگی با والدین خود را ندارد با کودک بی‌سرپرستی که والدینش را از دست داده متفاوت است. آن‌ها به‌واسطه‌ی پیشینه‌ای که داشته‌اند، ممکن است با مسائلی مانند احساس رهاشدگی، افسردگی، استرس، اضطراب، تمایل به انزواطلبی و عدم اعتماد به نفس مواجه باشند. مددکار اجتماعی  با آگاهی از چگونگی ارتباط برقرار کردن با این کودکان و شناخت نیازهای آن‌ها، می‌تواند اقدامات موثری در جهت کاهش مشکلات و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها انجام دهد. او در کنار حمایت از نیازهای روحی کودکان‌، به  نیازهای جسمی و تحصیلی نیز توجه می‌کند. 

نقش مددکاران اجتماعی در موسسه های نگهداری شبانه روزی از دختران نیازمند سرپرست

وظایف مددکار اجتماعی در مرکز نگهداری از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست 

مددکار اجتماعی شاغل در مرکز شبانه‌روزی کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، فعالیت‌هایی را بر  عهده دارد. هرکدام از این فعالیت‌ها یک پرونده مخصوص دارند که مددکار روند انجام آن را پیگیری و ثبت می‌کند. او با اداره‌ی بهزیستی و دفتر شبه خانواده ارتباط دارد و وظایفش را تحت نظارت این دفتر انجام می‌دهد. این وظایف شامل فعالیت‌های اجتماعی، بهداشتی، تحصیلی و روانشناسی می‌شود.

پرونده اجتماعی

مددکار در پرونده اجتماعی برای کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست گزارش‌هایی را ثبت می‌کند:

گزارش خلاصه وضعیت کودک

گزارش وضعیت هر کودک برای ارائه به حامی آن کودک، هر سه ماه یک‌بار نوشته می‌شود.  

گزارش طرح مراقبت و تشکیل تیم تخصصی

گزارش طرح مراقبت هر ۶ ماه یک‌بار انجام می‌شود. اگر کودک جدیدی مورد پذیرش قرار گیرد، جلسه‌ی تیم تخصصی با عنوان «کمیته‌ی مرور و مراقبت» متشکل از مدیرعامل، مددکار، روانشناس و مسئول فنی هر ۶ ماه یک‌بار تشکیل می‌شود. سپس اعضای کمیته برای ۶ ماه آینده‌ی آن کودک برنامه‌ریزی می‌کنند. 

پرونده تحصیلی

مددکار در زمینه‌ی تحصیل هر کودک مسئولیت‌هایی دارد:

مهیا کردن شرایط ورود به مدرسه 

پیگیری وضعیت ثبت‌نام هر کودک در پایه‌ی تحصیلی و تهیه‌ی لوازم مربوط به مدرسه مثل کتاب، لوازم تحریر و روپوش.

توجه به واکسیناسیون کودک

مددکار موسسه برای کودکان پایه‌ی اول ابتدایی با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، ابتدا واکسیناسیون آن‌ها را انجام می‌دهد و سپس برای ثبت نام مدرسه اقدام می‌کند. 

پیگیری وضعیت تحصیلی کودک

مددکار رابط بین مدرسه و موسسه‌ی شبانه‌روزی است و پیگیری روند تحصیلی کودکان از وظایف اوست. مددکار تمام آنچه را که در طول یک ماه در زمینه‌ی تحصیلی برای کودک اتفاق می‌افتد، به‌صورت گزارش خطی می‌نویسد.

بشنوید: «مدرسه»؛ اپیزود دوم رادیو مــهــر

پرونده روانشناسی

حضور یک روانشناس در موسسه نگهداری شبانه روزی امری ضروری‌ست. روانشناس با برگزاری دوره‌هایی برای کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست، به درمان و ترمیم آسیب‌های روحی آن‌ها می‌پردازد. در دوره‌های درمانی حضور مددکار مجموعه که کودکان با او احساس صمیمیت و راحتی دارند، به روند درمان آن‌ها کمک می‌کند. 

پرونده بهداشتی

برای مراقبت از سلامت کودک، مربی موسسه با حضور مددکار، کلیه شرایط بهداشت ظاهری و سلامت کودک را بررسی و سپس در فرمی مجزا ثبت می‌کند. سلامت کودک هم شامل مسائل جسمی می‌شود و هم سلامت روان را در بر می‌گیرد. به‌طورمثال کودک بدسرپرستی که به دلیل مسائل خانوادگی دچار آسیب‌های روحی شده است، نیازمند مراجعه به روانپزشک است و باید تحت نظر پزشک معالج قرار گیرد. 

نقش مددکار در مرکز شبه خانواده

مددکاران اجتماعی، همراهان همیشگی دختران مــهــرطه

مددکاران مــهــرطه در طول سال‌های فعالیت این موسسه، همراه خانواده ما بوده‌اند. آن‌ها همواره تلاش کرده‌اند با تکیه بر دانش و تخصص خود بهترین خدمات را به فرزندان‌مان ارائه دهند. پذیرش واقعیت وجودی هر کدام از دختران، برقراری ارتباط موثر و حفظ اسرار آن‌ها، از جمله اصولی‌ست که مددکاران موسسه مــهــرطه همیشه به آن پایبند بوده‌اند. رعایت اصول مددکاری باعث ایجاد حس اعتماد و دلگرمی در دختران‌مان شده است. به‌گونه‌ای که آن‌ها مهرطه و مددکاران آن را همچون خانواده‌ی خود می‌بینند.  


این مطلب را به اشتراک بگذارید