چگونه به کودک‌مان عشق بورزیم؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های والد یا سرپرست امن، نشان دادن عشق و علاقه‌ بی قید و شرط به کودک است؛ به شیوه‌ای که برای او قابل درک باشد و نیاز روانی‌اش را تامین کند.

چطور عشق خود به فرزندمان را نشان دهیم؟

چگونه عشق و علاقه‌ خود را به کودک نشان دهیم؟ عشق ورزیدن به کودک چه فوایدی دارد؟

همه‌ ما کودک‌مان را عاشقانه دوست داریم؛ چه والدین حقیقی او باشیم و چه سرپرستش باشیم. برای نشان دادن احساس علاقه خود به کودک، لازم است از شیوه‌هایی استفاده کنیم که برای او قابل درک باشد و نیاز روانی‌اش را تامین کند. ابراز عشق ما به کودک، به تقویت رشد عاطفی و اجتماعی او کمک می‌کند. عشق ورزیدن به کودک، همچنین باعث شکل‌گیری ارتباط سالم‌تری میان ما و فرزندمان می‌شود.  

شیوه‌های ابراز عشق به کودک

با کودک اوقات شادی را سپری کنیم

با وقت گذاشتن برای کودک، به او پیغام عشق و محبت می‌دهیم. کیفیت تعامل ما با کودک، موجب تداوم احساس خوشایند برآمده از این پیغام در او می‌شود. گذراندن زمان‌های کوتاه و مکرر با فرزندمان، بسیار سودمندتر از زمان‌های طولانی با دفعات کمتر است. سعی کنیم هر روز چند دقیقه، مثلا ۲۰ دقیقه تا نیم‌ساعت برای کودک وقت بگذاریم. با یکدیگر بازی کنیم، کاردستی درست کنیم، نقاشی بکشیم و از کنار هم بودن نهایت لذت را ببریم. ما با این کار به تقویت احساس ارزشمندی و دلبستگی ایمن در کودک‌مان کمک می‌کنیم.

چطور به کودک نشان دهیم که دوستش داریم؟

به صحبت‌های کودک توجه کنیم

پیامی که کودک با صحبت کردن می‌خواهد به ما بدهد، بسیار اهمیت دارد. او گاهی اوقات با حرف‌های خود نیازهایش را مطرح می‌کند. کودک گاهی با گفتن از تلاش‌ها و موفقیت‌هایش، دوست دارد مورد تشویق قرار بگیرد. این‌که بتوانیم بهترین بازخورد را به کودک بدهیم، نیازمند درک درست ما از حرف‌های اوست؛ که تنها با توجه کردن میسر می‌شود. 

توجه ما به کودک باید به‌گونه‌ای باشد که او احساس کند در زمان صحبت کردنش، از تمام تمرکز و حواس ما برخوردار است. وقتی با تمام وجود به حرف‌های فرزندمان توجه می‌کنیم و دنیا را از نگاه او می‌بینیم، راحت‌تر می‌توانیم احساسات و نیازهایش را درک کنیم. بازخورد مناسب در چنین شرایطی، رابطه‌ عاطفی ما و کودک را مستحکم‌تر می‌کند.

صحبت کردن با کودک

به کودک هدیه بدهیم

هدیه دادن ما به کودک، می‌تواند شیوه‌ قدرتمندی برای بیان عشق‌مان به او باشد. هدیه، نشان‌دهنده‌ علاقه‌ ما به کودک است. برای هدیه دادن نیازی نیست همیشه به‌دنبال خرید وسیله‌های خاص و گران‌قیمت باشیم. ما می‌توانیم به مناسبت‌های مختلف چیزهایی را به کودک هدیه دهیم که به رشد و شکوفایی‌اش نیز کمک کند. 

مثلا یک گلدان کوچک گل به فرزندمان هدیه دهیم و پس از یاد دادن شیوه‌ی آبیاری آن، مسئولیت نگهداری گلدان را به عهده‌ی او بگذاریم. یا کتاب‌هایی را که در زمینه مهارت‌های زندگی اطلاعات مفید و کاربردی دارند، به‌عنوان هدیه در اختیار کودک قرار دهیم. 

آنچه در زمان هدیه دادن به کودک باید به آن توجه کنیم، نشان دادن ارزش محبت و دوست داشتن است. هنگام دادن هدیه به کودک از جملات محبت‌آمیز استفاده کنیم و به او بگوییم که چقدر دوستش داریم و وجودش برای ما ارزشمند است. به کار بردن این‌گونه جملات، باعث می‌شود جنبه‌ معنوی هدیه برای کودک برجسته شود. مطمئن باشیم هدیه‌های ما هرچند ساده، خاطراتی به‌یادماندنی را در ذهن کودک‌مان ثبت می‌کنند.  

هدیه مناسب برای کودک

به بازارچه خیریه مــهــر سر بزنید.

کودک را در آغوش بگیریم

در آغوش گرفتن کودک باعث آزاد شدن هورمونی به نام «اکسی توسین» می‌شود؛ که به هورمون عشق معروف است. ترشح این هورمون به افزایش حس علاقه میان ما و کودک کمک می‌کند.   

هنگامی‌که کودک خود را در آغوش می‌گیریم، به او یادآوری می‌کنیم که چقدر دوست‌داشتنی است. این کار باعث می‌شود کودک اعتماد بیشتری نسبت به ما پیدا کند و احساس دلبستگی ایمن در او تقویت شود. احساس دلبستگی ایمن نه‌تنها زمینه ارتباط سالم بین ما و کودک را فراهم می‌کند؛ بلکه منجر می‌شود که او در دوران بزرگسالی خود روابط عاطفی-احساسی سالم و پایداری را تجربه کند.

بغل کردن کودک

علاقه‌ خودمان را به کودک بیان کنیم 

اگر کودک از ما به‌عنوان والد یا سرپرست بپرسد که چقدر دوستش داریم، چه پاسخی به او می‌دهیم؟ ما معمولا در پاسخ به کودک چنین جملاتی را می‌گوییم: «خیلی زیاد»، «اندازه‌ی یه دنیا» و «از همه بیشتر دوستت دارم».

او ممکن است این سوال را در زمان‌های مختلف تکرار کند. شاید با خودمان فکر کنیم که دوست داشتن ما که در رفتارمان مشخص است؛ پس چرا برای کودک‌مان سوال پیش می‌آید؟ 

کودک برای این‌که مطمئن شود همیشه دوستش داریم، نیاز به شنیدن جملات عاطفی از طرف ما دارد. بنابراین لازم است به‌صورت مکرر و با ادبیات مختلف دوست داشتن خودمان را بیان کنیم، جملاتی مثل «چقدر دوستت دارم»، «تو برای من خیلی عزیزی» و «من خیلی خوشحالم که تو رو دارم».

عشق بی قید و شرط

به کودک بگوییم که همیشه او را خیلی زیاد دوست داریم. شاید از کاری که کرده ناراحت شویم، اما هیچ‌وقت از میزان دوست داشتن‌مان کم نمی‌شود. به کار بردن جمله‌هایی مثل «اگه این کار رو بکنی، بیشتر دوستت دارم» نه‌تنها باعث تغییر رفتار پایدار در کودک نمی‌شود؛ بلکه در او احساس ناامنی ایجاد می‌کند. کودکی که اطمینان دارد والد یا سرپرستش او را در هر شرایطی عمیقا دوست دارد، عزت نفس بالایی پیدا می‌کند و برای خودش ارزش و احترام بیشتری قائل می‌شود.

معرفی کتاب

در هر شرایطی دوستت دارم

در هر شرایطی دوستت دارم

«دوست داشتن تمام می‌شود؟ می‌شکند؟ خم می‌شود؟ اگر خراب شود، می‌توانی آن را بدوزی یا درست کنی؟»

روباه کوچولوی کتاب «در هر شرایطی دوستت دارم» در ذهنش سوال‌هایی وجود دارد؛ که باعث ناراحتی او شده است. سوال‌هایی درباره دوست داشتن و دوست داشته شدن. مثل این‌که دوست داشتن چه شکلی است؟ آیا دوست داشتن تمام می‌شود؟ اگر از هم دور باشیم، باز هم همدیگر را دوست داریم؟ و… او می‌خواهد مطمئن شود که مادرش در هر شرایطی دوستش دارد یا نه.

روباه کوچولو، مادر آگاه و خوش‌قلبی دارد؛ که احساسش را می‌فهمد. او با مهربانی به فرزندش کمک می‌کند تا از این مشغله‌ ذهنی رها شود. مادر بدون این‌که سوال‌های روباه کوچولو را بی‌اهمیت جلوه دهد، عشق بی قید و شرط خود را نثارش می‌کند. او با پاسخ‌های قشنگ خود، روباه کوچولو را مطمئن می‌کند که لازم نیست برای دوست داشته شدن ویژگی خاصی داشته باشد؛ چون او در هر شرایطی دوست‌داشتنی و عزیز است.    

«دبی گلی یوری» نویسنده‌ کتاب «در هر شرایطی دوستت دارم» درباره‌ یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های والد یا سرپرست امن می‌گوید؛ و آن نشان دادن عشق و علاقه‌ بی قید و شرط به کودک است. 

کتاب «در هر شرایطی دوستت دارم» برای تمام گروه‌های سنی کودکان مناسب است. برای تهیه‌ این کتاب می‌توانید به سایت‌های ایران کتاب، آدینه بوک و موسسه‌ی گسترش فرهنگ و مطالعات مراجعه نمایید.


این مطلب را به اشتراک بگذارید