رشد کودکان در دنیای رنگارنگ اسباب بازی ها

اسباب بازی‌ها در شکل‌گیری شخصیت و رفتار کودکان موثر هستند. پس لازم است از ویژگی‌های اسباب بازی مناسب آگاهی پیدا کنیم تا بهترین انتخاب را برای کودکان داشته باشیم.

رشد کودکان و نقش اسباب بازی

اسباب بازی چقدر در شکل‌گیری شخصیت و رفتار کودکان نقش دارد؟ ما چگونه می‌توانیم در میان تنوع بی‌شمار اسباب بازی‌ها، انتخاب مناسبی برای کودکان‌مان داشته باشیم؟ 

کودکان معمولا در طول روز زمان‌های زیادی را با وسایل بازی خود سپری می‌کنند. آن‌ها با بازی کردن، هم سرگرم می‌شوند و هم مهارت کسب می‌کنند. گاهی‌اوقات اسباب‌بازی‌های خود را به هم‌بازی‌های جاندار تبدیل می‌کنند؛ با آن‌ها دوست می‌شوند، حرف می‌زنند و در کنارشان احساس خوشایندی را تجربه می‌کنند. در واقع اسباب بازی‌ها، کودکان را برای ورود به زندگی واقعی آماده می‌کنند. 

«ژان پیاژه» (روانشناس سوئیسی) معتقد است باید در انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان دقت فراوانی شود. چراکه اسباب بازی در شکل دادن تمایلات عاطفی و روانی آن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند. چنانچه در این زمینه دقت کافی صورت نگیرد، تمایلات کودک ناخواسته به‌گونه‌ای دیگر شکل می‌پذیرد.

پس لازم است ما از ویژگی‌های اسباب بازی‌ مناسب آگاهی پیدا کنیم تا بتوانیم بهترین انتخاب را برای کودکان دلبندمان داشته باشیم.

ویژگی‌های اسباب بازی مناسب

تناسب اسباب بازی با سن و توانایی‌های کودک‌تان را در نظر بگیرید!

نخستین و مهم‌ترین ویژگی یک اسباب بازی خوب، تناسب داشتن با سن و توانایی‌های کودک است. اگر اسباب بازی بسیار ساده باشد و چالشی برای کودک ایجاد نکند، او را به راحت‌طلبی عادت می‌دهد. در مقابل، اگر میزان سختی اسباب بازی فراتر از سن و درک کودک باشد، او را از تلاش کردن دلسرد می‌کند. یکی از اسباب بازی‌هایی که رده‌های سنی مختلفی را پوشش می‌دهد، پازل است.

انتخاب بازی متناسب با سن و توانایی کودک

همخوانی اسباب بازی با علایق کودک

اسباب بازی مناسب وسیله‌ای‌ست که می‌تواند نیازها و علایق کودک را تامین کند. جدا از این‌که خودمان هنگام تهیه‌ی اسباب بازی باید به این نکته توجه کنیم، بهتر است بعضی اوقات به کودک نیز فرصت انتخاب بدهیم. اعمال نظر کودک، به او حس مهم بودن و دیده شدن می‌دهد. قطعا ما باید در انتخاب اسباب‌بازی‌ها او را راهنمایی کنیم. اما این‌ کار بهتر است نامحسوس و غیرمستقیم باشد. 

اگر اسباب بازی انتخابی کودک مناسب سنش نیست، گزینه‌ی جایگزین را به او پیشنهاد دهیم. به‌طور مثال بگوییم: «اسباب‌بازی‌ای که تو انتخاب کردی خیلی قشنگه، اما به نظرت این یکی سبک‌تر و راحت‌تر نیست؟»

کودک معمولا با شنیدن جمله‌های پیشنهادی بهتر با ما همراهی می‌کند؛ درحالی‌که جمله‌های منفی همراه با امر و نهی، باعث مقاومت و لجبازی او می‌شود.

وسیله سرگرمی مورد علاقه بچه ها

قابلیت‌های کنجکاوی برانگیز در یک اسباب بازی

بعضی از ما گمان می‌کنیم که با خریدن اسباب بازی‌های گران‌‌قیمت الکترونیکی، می‌توانیم کودک‌مان را غرق در شادی و شگفتی کنیم. اما معمولا این احساس دوام چندانی ندارد و کودک پس از گذشت چند روز، از بازی کردن با آن وسیله دلزده می‌شود. چون این‌گونه اسباب بازی‌ها کم‌ترین تاثیر را در ارضای حس کنجکاوی کودک دارند. بنابراین بهتر است اسباب بازی‌هایی را تهیه کنیم که از قابلیت‌های مختلفی برخوردار باشند. به این معنا که کودک بتواند از آن‌ها به شکل‌های گوناگون استفاده کند و خلاقیت خود را بروز دهد. خمیر بازی و لگو از جمله اسباب بازی‌های هستند که به رشد خلاقیت در کودک کمک می‌کنند.

اسباب بازی هایی که به رشد خلاقیت کمک میکنند

امکان تحرک بدنی کودک با اسباب بازی

در دنیای امروز اسباب بازی‌های حرکتی جای خود را به بازی‌های دیجیتالی و مجازی داده‌اند. با وجود مزایایی که بعضی از این بازی‌ها دارند، استفاده طولانی‌مدت از آن‌ها می‌تواند به سلامت کودک لطمه بزند. یکی از این آسیب‌ها، بروز مشکلات جسمانی است. بی‌تحرکی و عدم استفاده از تمام اعضای بدن، رشد جسمی کودک را دچار اختلال می‌کند. برای جلوگیری از چنین مشکلی باید وسایل و اسباب بازی‌هایی در اختیار کودک قرار دهیم که او را وادار به فعالیت بدنی می‌کنند. 

اگر در فضای محدود آپارتمانی زندگی می‌کنیم و امکان انجام بازی‌های تحرکی در آن وجود ندارد، هرازگاهی کودک را به محیط‌های باز ببریم تا با وسیله‌هایی مثل توپ، سه‌چرخه‌ی پلاستیکی، دوچرخه و اسکیت بازی کند. 

تاثیر تحرک بدنی بر رشد

 به ظاهر و جنس اسباب بازی توجه کنید!

کودک در وهله‌ی اول تحت تاثیر ظاهر اسباب بازی‌ها قرار می‌گیرد. هر چقدر هم که یک اسباب بازی کارایی مفیدی داشته باشد، ابتدا باید بتواند کودک را به خود جذب کند. رنگ‌های شاد و ظاهر جذاب وسایل بازی، کودک را بیشتر به سمت فعالیت با آن‌ها سوق می‌دهد. در کنار زیبایی ظاهری، توجه به جنس و کیفیت وسیله‌ی بازی بسیار مهم است. اسباب بازی‌ها نباید تیزی و زبری آسیب‌زننده، قطعات شکستنی و رنگ‌های غیر استاندارد داشته باشند.

توجه به جنس وسایل بازی کودکان

یادگیری مهارت‌های زندگی با اسباب بازی

یکی از ویژگی‌های اسباب بازی خوب، این است که انعکاس‌دهنده‌ی شرایط زندگی واقعی باشد. بعضی از اسباب بازی‌ها با شبیه‌سازی موقعیت‌ها، به کودک این امکان را می‌دهند تا مهارت‌های آموخته شده را تمرین کند. عروسک‌ها نمونه‌ی خوبی از این‌گونه اسباب بازی‌ها هستند. به طور مثال بعد از آموزش آداب پذیرایی به کودک، از او بخواهیم آنچه یاد گرفته است به‌وسیله‌ی بازی با عروسک خود نشان دهد. کودک از این طریق می‌تواند به‌تدریج بر مهارت‌های مورد نیاز زندگی تسلط پیدا کند.

یادگیری مهارت های زندگی با بازی

چیدو، دغدغه‌مند شادی کودکان مناطق محروم

«چیدو» یک فروشگاه اینترنتی اسباب بازی است و برای همه‌ی گروه‌های سنی وسایل بازی دارد. علاوه بر این، «چیدو» تاکنون دو بار «پویش اهدای اسباب بازی» را برگزار کرده و پس از جمع‌آوری اسباب بازی‌های سالم، آن‌ها را به دست کودکان مناطق محروم رسانده است.

فروشگاه آنلاین اینترنتی اسباب بازی چیدو

یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت این مجموعه، امکان مشاوره‌ی رایگان است. شما می‌توانید قبل از خرید اسباب بازی، از مشاوره با کارشناسان «چیدو» برای انتخاب اسباب بازی مناسب بهره‌مند شوید.

برای سفارش اسباب بازی از «چیدو» به سایت chido.ir مراجعه نمایید. 

اهدای اسباب بازی به کودکان مناطق محروم

این مطلب را به اشتراک بگذارید