آموزش و تربیت کودکان بی سرپرست
کودکان بی سرپرست علاوه بر آموزش، به توجه مناسب و محبتی حقیقی نیاز دارند. معلمان این کودکان باید از مهارتهای ارتباطی بالایی برخوردار باشند.
کودکان بی سرپرست، کودکانی هستند که به دلایل گوناگون والدین خود را از دست دادهاند. به همین دلیل این کودکان نسبت به همسالان خود مشکلات بیشتری دارند و آسیبپذیرتر هستند. معلمان در تدریس به کودکان بدون سرپرست باید از مهارتهای ارتباطی بالایی برخوردار باشند. چون این کودکان علاوه بر آموزش، به توجه مناسب و محبتی حقیقی نیاز دارند. محبتی که بدون احساس ترحم، باعث ایجاد حس خوب کودک نسبت به خود شود و او را برای تعامل مناسب با همسالان و افراد جامعه آماده کند.
راهکارهایی برای تدریس و تربیت کودکان بیسرپرست
سوق دادن کودکان به سمت آموزشهای گروهی
آموزشهای گروهی برای کودکان علاوه بر یادگیری بهتر، در افزایش اعتماد به نفس و ارتقای تعاملات کودکان از جمله کودکان بدون سرپرست تاثیر بسزایی دارد. سپردن مسئولیت به این کودکان در آموزشهای گروهی، باعث میشود آنها احساس ارزشمندی پیدا کنند. تعامل کودکان بی سرپرست با همسالان، مهارتهای اجتماعی آنها را نیز تقویت میکند.
تدریس به کمک بازی
زمانیکه کودکان بازی میکنند، در مغز آنها هورمونی به نام اندورفین ترشح میشود. این هورمون احساس شادی برای کودکان به ارمغان میآورد. هرچقدر بتوانیم زمینهی شادی را برای کودکان بیسرپرست فراهیم کنیم، آنها بیشتر با ما همراه میشوند. تدریس همراه با بازی و شیوههای حرکتی در یک فضای شاد، میتواند یادگیری را برای آنها لذتبخش کند.
دریافت پاداش و تشویق از سوی معلم
نشان دادن توجه به کودکان بیسرپرست، حس امنیت را در آنها تقویت میکند. اما آنچه اهمیت دارد این است که نباید توجه رنگ و بوی ترحم به خود بگیرد؛ بهطوریکه این کودکان احساس کنند با همکلاسیهای خود فرق دارند. محبت بیش از اندازه و فرق گذاشتن بین آنها با سایر کودکان باعث میشود خلاء عاطفی والدینشان را بیشتر احساس کنند.
ما میتوانیم از تشویقها و پاداشهای متنوع در کلاس درس استفاده کنیم؛ مثل تشویق کلامی، دادن امتیاز و هدیههای کوچک. تشویق و پاداش باید متناسب با عملکرد درسی کودکان باشد تا در آنها توقع نابجا به وجود نیاورد.
استعدادیابی کودکان بی سرپرست
کلاسهای درسی فضای مناسبی برای شناخت استعدادهای کودکان بیسرپرست است. ما میتوانیم به کمک خیرین شرایطی را برای پرورش استعدادهای این کودکان فراهم کنیم. تمرکز بر کشف استعداد و پرورش آن در کودکان بدون سرپرست، این فرصت را فراهم میکند تا آنها از ابتدا در فضایی امن، بر روی فعالیت مورد علاقهی خود کار کنند و در آینده یک فرد مستقل و توانمند باشند.
آموزش مهارتهای اجتماعی
آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان نیازمند سرپرست، آنها را برای تعامل مناسب با دیگران آماده میکند. مشاوران مدرسه میتوانند در زمینهی دوستیابی، چگونگی برقراری رابطه با همسالان و افراد جامعه، چگونگی ابراز وجود و پذیرش واقعیتهای زندگی به کودکان بیسرپرست آموزشهای مناسبی بدهند.