حفظ محیط زیست؛ عادتی که باید از کودکی آموخت!
حفاظت از محیط زیست عادتیست که باید از کودکی آموخته شود تا به یک باور ذهنی تبدیل شود. این باور کودک را موظف میکند تا از یگانه زیستگاهی که در آن زندگی میکند به بهترین شکل ممکن نگهداری کند.
هنوز قصههای خوب پدربزرگها و مادربزرگها یادمان نرفته که با «یکی بود، یکی نبود» شروع میشد و در هر داستان، صحبت از آسمان آبی، شبهای مهتابی و ستارگان، جنگلها و طبیعت سرسبز و رودخانههای جاری و دریاهای آبی و هوای بهاری در کنار زندگیهای پرمــهــر مردم و حیوانات بود. همهجا، بوی زندگی و احترام به طبیعت، حیوانات و آب و هوا میداد و بر توجه و نگهداری از آنها تاکید میشد.
طبیعت و انسان
طبیعت و محیط زیست، موهبتی خداوندیست که از مجموعهی موجودات، منابع، عوامل و شرایط هماهنگی که در اطراف هر موجود زنده وجود دارد و ادامهی حیات به آن وابسته است به وجود میآید.
محیط زیست شامل همه یا بخشی از عناصر تشکیلدهندهی محیط طبیعی اعم از آب، هوا، خاک در سطح زمین یا عمق آن و محیط انسان میباشد. انسان، مخلوق و شکلدهنده به محیط زیست خود است و بشر، جزئی از طبیعتیست که باید حیات مستمر داشته باشد. سیستم طبیعی و زیستمحیطی، تامینکنندهی حیات بوده و با تخریب آن، حیات نیز به خطر خواهد افتاد.
کودکان، بزرگترین گروه انسانی
حفاظت از محیط زیست عادتیست که باید از کودکی آموخته شود تا به یک باور ذهنی تبدیل شود. این باور کودک را موظف میکند تا از یگانه زیستگاهی که در آن زندگی میکند به بهترین شکل ممکن نگهداری کند.
درحالیکه کودکان خود بیشترین قربانی ناهنجاریهای محیط زیستیاند، اما بهترین ومؤثرترین گروه درجامعه برای آموزشپذیری محافظت محیط زیست به شمار میروند.
کودکان بزرگترین گروه انسانیاند. آنان بیش از ۳۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند. درکشورهای درحالتوسعه این مقدار به ۵۰ درصد هم میرسد.
کودکان، هم نسل بعدی را تشکیل میدهند و هم مسئولیت ارتباط نسل حاضر با نسلهای آینده را دارند.
کودکان درتصمیمگیریهای امروز که نتایج آن در زندگیشان تاثیر دارد و به آنان مربوط میشود کمترین مشارکتی ندارند.
کودکان در برابر انواع آلودگیهای محیط زیستی آسیبپذیرتر از دیگر گروههای سنی هستند.
افزون بر این، کودکان بزرگترین مصرفکنندگان منابع غذایی، انرژی، آموزشی، بهداشتی و دیگر منابع مادی هستند. تمام اینها درحالیست که کودکان هیچگونه نقشی در آلودگی محیط زیست و ویرانی منابع طبیعی ندارند.
کودکان بهعنوان امید نسلهای آینده حق دارند در محیط زیست سالمی زندگی کنند. با توجه به تعریف محیط زیست، ما بزرگسالان در جامعه دو مسئولیت بزرگ جهت دستیابی به توسعهی پایدار بر گردن داریم: «حفاظت از محیط زیست» و «حمایت از کودکان».
حفاظت از محیط زیست
آلودگی محیط زیست بر کیفیت و چرخهی طبیعی اثر میگذارد و پیامدهای زیانباری برای زندگی انسان، حیوان، گیاه و بناها دارد. در جهان امروز، مسئلهی آلودگی، یکی از مهمترین و حادترین مشکل تمدن انسانیست و نقش انسان در آلودگی محیط زیست بسیار چشمگیر است. طبیعت، برای بقای نسل بشر آفریده شده است و پیوندی ناگسستنی میان انسان و طبیعت وجود دارد.
محیط زیست سالم به محیطی گفته میشود که در آن:
- به پلاستیک «نه» گفته شود.
- بازیافت و تفکیک زباله جدی گرفته شود.
- از مصرف مواد شیمیایی پرهیز شود.
- از خوشبوکنندهها استفاده نشود.
- زبالههای کمتری تولید شود.
- درختان بیشتری کاشته شود.
- در مصرف کاغذ و چوب صرفهجویی شود.
- در کشاورزی از کودها و آفتکشهای شیمیایی استفاده نشود.
- از فرسایش خاک جلوگیری شود.
- بهجای اتومبیل شخصی از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده شود.
- زبالههای تر تبدیل به کمپوست شود.
«نه» به پلاستیک!
امروزه زبالههای پلاستيكی علاوه بر آسيب رساندن به محيط زيست برای سلامتی انسانها نيز مضر بوده تا جاییكه آسيبهای جبرانناپذيری را به محيط پيرامونی زندگی ما وارد میسازند.
بر اساس مطالعات مختلف انجامشده، تجزيهی پلاستيك در محيطهای آبی ممكن است تا صدها سال به طول بيانجامد و روند تجزيهی اين مواد در مراكز دفن نيز بسيار طولانیتر خواهد بود.
طبق تحقيقات بهعملآمده، متوسط طول عمر مفيد يك كيسهی پلاستيكی در دست مصرفكننده ۱۲ تا ۲۰ دقيقه است، درحالیكه مدت زمان لازم برای تجزيهی آن هنوز هم بهشكل دقيق قابل تخمين نيست.
وقتی کیسههای پلاستیکی را به داخل آب میاندازیم یا روی زمین رها میکنیم، بیش از ۲۶۰ گونه جاندار میمیرند و یا در پلاستیکها محبوس میشوند.
پلاستیکهای تجزیهپذیر در بلندمدت تجزیه میشوند، اما موجب تولید گاز متان میشوند که نقش اصلی را در گرم شدن کرهی زمین دارد.
بر اساس تحقیقات انجامشده، تنها در ایران سالانه بیش از ۳ میلیون تن پلاستیک تولید میشود. بیشتر این پلاستیکها نیز بادوام هستند و صدها سال طول میکشد تا بهخودیخود تجزیه و نابود شوند.
همچنین مواد پلاستیکی و پلیمری به علت ساخته شدن از منابع نفتی و دارا بودن مواد با پایهی نفتی و خاصیت تجزیهناپذیری، در خاک باقی میمانند و بهاینترتیب مواد شیمیایی آنها بهتدریج از طریق خاک وارد زنجیرهی غذایی انسان میشود. بنابراین علاوه بر اثرات کیسهها و ظروف پلاستیکی روی محیط زیست، آنچه حائز اهمیت است، سلامت انسانهاست، بهخصوص اینکه امروزه مصرف بیش از حد و نابجا از این مواد، خطرات جبرانناپذیری را برای سلامت انسان به همراه دارد.
آثار مخرب پلاستیک در محیط زیست بر کسی پوشیده نیست، اما برای جلوگیری از این امر، چه کارهایی میتوان کرد؟
- دوستان، خانواده، همسایگان و فرزندان خود را دربارهی تاثیرات منفی کیسههای پلاستیکی در دنیا آموزش دهید.
- از پاکتهای چند بار مصرف استفاده کنید.
کیسهی پارچهای؟ «بله»
استفاده از ساکدستی پارچهای و کاغذی میتواند از به وجود آوردن آلایندههای زیستمحیطی جلوگیری کند چراکه این مواد بهراحتی بازیافت شده و میتوانند در زمان کمتری جذب محیط شوند.
شما میتوانید بههنگام خرید میوه و سبزیجات از ساکدستی کاغذی استفاده کنید یا ساکهای پارچهای میتوانند برای حمل مواد خوراکی و سایر محصولات خریداریشده از فروشگاهها مناسب باشند.
ساکهای پارچهای نسبت به ساکهای پلاستیکی ضخیمتر بوده و همین امر باعث میشود آنها بهاندازهی کافی برای استفادهی مجدد استحکام داشته باشند. افزودن بار به کیسههای پلاستیکی نازک، باعث پارگی و غیرقابل استفاده شدن آنها شده و این امر در ساکهای پارچهای اتفاق نمیافتد. همچنین این نوع ساکها در برابر خیس شدن مقاوم بوده و برخلاف کیسههای کاغذی، خیس شدن باعث از دست رفتن یکپارچگی آنها نمیشود. بهخاطر عدم شفافیت این نوع ساکها، حمل انواع وسایلی همچون مواد غذایی و نوشیدنی، لوازم اداری، کلیهی وسایل شخصی و… قابل رؤیت نبوده و با اطمینان بیشتری میتوان آنها را حمل کرد.
همچنین ساکهای پارچهای قابل شستوشو بوده و میتوان مواد خوراکی را نیز در آن قرار داد؛ زیرا مانند نایلون از مواد شیمیایی خطرناک ساخته نشده و برای سلامتی انسان نیز ضرری ندارد.
بانی مــهــر، حامی محیط زیست
موسسهی نیکوکاری مــهــرطه، آیین مــهــرورزی خود را محدود به انسانها نمیداند و با تولید ساکهای پارچهای، مسئولیت اجتماعی و زیستمحیطی را در کنار فعالیتهای نیکوکارانه همزمان به انجام میرساند. ساکهای دستی پارچهای بهجز مفید و کاربردی بودن، از مواد شیمیایی ساخته نشده و برای حمل مواد غذایی گرم مانند نان تازه، امن و قابل استفاده است. از سوی دیگر قابل شستوشو و بادوام بودن ساکهای دستی پارچهای باعث میشود تا بتوانید آن را بارها بشویید و مجدد استفاده کنید.
با استفاده از ساکهای پارچهای مــهــرطه نهتنها سلامت خود و دیگران را حفظ میکنید؛ بلکه رویکرد حامیانه و مــهــرورزانه نسبت به محیط زیست را دنبال میکنید. با خرید و سفارشگذاری آنلاین کیسههای پارچهای مــهــرطه برای خود، اطرافیان، خانواده یا محیط کار خود؛ به تامین هزینههای جاری دختران تحت سرپرست خانوادهی مــهــرطه کمک کنید.
بانی مــهــرِ این خانه و حامی محیط زیست باشید.