تغییرپذیری در رفتار با نگاهی بر انیمیشن بچه های بد
انیمیشن «بچه های بد» خوبی کردن به دیگران را اینطور معنی میکند: «اولین قدم در راستای خوبی، نیاز یکی دیگه رو به خودت ترجیح دادنه.»
«مردم شاید باور کنن، شایدم باور نکنن؛ ولی مهم نیست. بهخاطر مردم این کار رو نکن، بهخاطر خودت بکن. الان فرصتی داری که قصهی خودت رو بنویسی و یه زندگی بهتر برای خودت و دوستات بسازی.»
انیمیشن «بچههای بد» محصول ۲۰۲۲ درباره یک تیم خلافکار مشهور است. اعضای این تیم رفقای صمیمی یکدیگرند و در دزدیهای مختلف، هر کدام گوشهای از کار را به عهده میگیرند. اما روزی که برای یک دزدی بزرگ اقدام میکنند، کارشان بهدرستی پیش نمیرود و دستگیر میشوند. بعد از دستگیری، به آنها فرصتی داده میشود تا تغییر رویه دهند و از تواناییهایشان برای تبدیل شدن به شهروندانی خوب استفاده کنند.
انیمیشن «بچه های بد» با بیانی ساده، مفاهیم ارزشمندی همچون قضاوت نکردن، گرایش ذاتی به خوبیها و اهمیت فرصت دوباره دادن را با دنیای رنگارنگ تصاویر متحرک نشان میدهد.
شروع تغییر در رفتار با پذیرش نیمه تاریک وجود
مفهوم نیمهی تاریک وجود یا سایه، که «کارل یونگ» (روانشناس سوئیسی) مطرح میکند، شامل ویژگیهایی میشود که تمایلی به پذیرششان نداریم؛ به همین دلیل آنها را پنهان و یا انکار میکنیم. درحالیکه با سرکوب کردن هر ویژگی شخصیتی، قطب مخالف آن را نیز سرکوب میکنیم. با صرف کردن انرژی برای نفی اشتباهاتمان، فرصت ابراز خوبیهایمان را کم میکنیم. از طرفی، دیگر میلی به اصلاح و تغییر در رفتار نخواهیم داشت. اگر نحوه رویارویی ما با ویژگیهای ناخوشایندمان اینگونه باشد، ناخودآگاه این الگوی رفتاری را به کودکمان نیز انتقال میدهیم.
انیمیشن «بچه های بد» به کمک شخصیتهای جذابش به کودک یاد میدهد که برای نمایان کردن خوبیها و روشناییهای درونش، ابتدا باید رفتارهای نادرست خود را بپذیرد و از روبرو شدن با آنها نترسد.
«خانم فرماندار که زمانی دزد ماهری بوده، اکنون تصمیم گرفته کارهای خوب انجام دهد. به گفته خودش او هنوز هم روباه مکار است؛ اما دوست دارد با نیمهی روشن وجودش زندگی کند.»
خانم فرماندار در این انیمیشن، نماد کسیست که با بخش تاریک وجودش روبرو شده و از آن عبور کرده است. حالا او گرگ را متقاعد میکند که سایه درونش را بپذیرد؛ تا بتواند ادامه مسیر زندگی خود را روشنتر بسازد.
فرصت خوبی کردن را برای کودک فراهم کنیم
کودک بهطور ذاتی به خوبیها گرایش دارد. بنابراین یکی از بهترین کارها برای کاهش بروز رفتارهای نامناسب در کودک، میتواند ایجاد شرایط خوبی کردن و مــهــرورزی به اطرافیان باشد. او با مشاهده نتیجه کارهای خوب و مفید خود، به سمت رفتارهای بهنجار تمایل بیشتری پیدا میکند. نکته حائز اهمیت این است که برای دستیابی به نتیجه مطلوب، باید صبور باشیم و انتظار نداشته باشیم تا کودک در مدت زمان کوتاهی تغییر کند.
انیمیشن «بچه های بد» خوبی کردن به دیگران را اینطور معنی میکند: «اولین قدم در راستای خوبی، نیاز یکی دیگه رو به خودت ترجیح دادنه.»
این انیمیشن موقعیتهای مختلفی را برای مــهــرورزی کردن توسط گروه خلافکار ایجاد میکند؛ مثل نجات دادن یک گربه و تقسیم کردن بستنی یخی. آنها در ابتدا عملکرد مطلوبی از خود نشان نمیدهند، اما رفتهرفته به سمت این فعالیتهای مثبت گرایش پیدا میکنند. بهطوریکه درنهایت اشتباههای گذشته خود را کنار میگذارند و به شهروندانی دوستداشتنی تبدیل میشوند.
از قضاوت و برچسب زدن به دیگران اجتناب کنیم
آموزش قضاوت نکردن به کودک موضوع بسیار مهمیست. کودک به دلیل تجربه زیستن کوتاهی که دارد، بهراحتی میتواند تحت تاثیر ظاهر رفتار دیگران قرار گیرد. با دیدن عملکرد مثبت افراد ممکن است کاملا جذب آنها شود. و در مقابل، با مشاهده رفتار اشتباه از کسی، به این نتیجه برسد که آن شخص انسان خوبی نیست. قضاوت کردن مطلق درباره انسانها، منجر به برچسب زدن به آنها میشود.
آموزش میدهد که انسانها و موضوعات مختلف را صفر و صدی نبیند. همانطور که در طول انیمیشن مشخص میشود پروفسور مارمالاد (شهروند نیکوکار) یک فرد سوءاستفادهگر است. شهروندان او را صرفا بهخاطر ظاهر رفتار و کلامش تحسین میکنند؛ درصورتیکه پروفسور مارمالاد از نقاب خوب بودن برای فریب شهروندان و پیشبرد هدف نادرست خود استفاده میکند. ولی گرگ و اعضای گروهش با وجود کارهای خلافشان و دید منفی شهروندان به آنها، به سمت رفتارهای مناسب گرایش دارند.
در قسمتی دیگر، انیمیشن با نشان دادن صحبتهای شخصیت گرگ درباره خودش، به تاثیر برچسب زدن و قضاوت مطلق داشتن دیگران بر روحیه و عملکرد فرد اشاره میکند.
«من حیوون بدهی همهی قصههام. گناهکارم؛ مگه اینکه خلافش ثابت شه. حالا اگه معجزهام بشه و عوض شیم، کسی باورش میشه؟»
انیمیشن در ادامه با جواب خانم فرماندار به گرگ، به موضوع اهمیت ندادن به قضاوتهای دیگران میپردازد. اینکه به هر حال ممکن است او در جامعه با افراد قضاوتگر و برچسبزننده روبرو شود؛ اما میتواند بدون دلسرد شدن و با تکیه بر ظرفیتهای درونی خود اشتباهاتش را اصلاح کند.
«مردم شاید باور کنن، شایدم باور نکنن؛ ولی مهم نیست. بهخاطر مردم این کار رو نکن. بهخاطر خودت بکن. الان فرصتی داری که قصهی خودت رو بنویسی و یه زندگی بهتر برای خودت و دوستات بسازی.»
انیمیشن «بچه های بد» برای گروه سنی ۹ سال به بالا مناسب است.
هیچ کدام از خشونتهای موجود در انیمیشن، باعث ایجاد احساس ترس در کودکان نمیشوند. اما اگر احساس میکنید ممکن است دیدن بعضی از صحنهها برای کودکتان مناسب نباشد، بهتر است از قبل خودتان بررسی کنید.
برای تماشای «بچههای بد» میتوانید به فیلیمو و آپارات مراجعه نمایید.