از روز نوجوان و دانش‌آموز تا سال آبی

همه‌ساله با شروع مــهــرماه، سال آبی آغاز می‌شود. موسسه خیریه مــهــرطه «پویش آموزشی بهینه مصرف کردن آب» را برای دختران خود اجرا نمود.

آغاز سال آبی - پویش مصرف درست آب برای فرزندان مهرطه
«شاید آب مثل زندگی باشد»

بر هیچ‌کس پوشیده نیست که دوران کودکی و نوجوانی، اثر بنیادی بر زندگی افراد می‌گذارد. به همین سبب، توجه به مسائل این دوران و تربیت مناسب می‌تواند آینده‌ی فرزندان‌مان را تضمین کند. 

در تقویم رسمی کشور و بازه‌ی زمانی ۱۶ مــهــر تا ۱۳ آبان، چند مناسبت ویژه‌ی کودکان و نوجوانان وجود دارد؛ ۱۶ مهر «روز ملی کودک»، ۸ آبان «روز نوجوان» و ۱۳ آبان «روز دانش آموز».

معرفی این مناسبت‌ها لازم است، اما به‌تنهایی کافی نیست و تاثیری نخواهد داشت. از این‌رو امسال موسسه‌ی مــهــرطه به بهانه‌ی این مناسبت‌ها، حرکت تازه‌ای را پی گرفت و پویشی متفاوت را برای کودکان و نوجوانان تحت سرپرستی خود تدارک دید. 

همه‌ساله با شروع مــهــرماه، سال آبی آغاز می‌شود. از آن‌جاکه ایران به‌شدت درگیر مسئله‌ی آب و تامین آن است، موسسه خیریه مــهــرطه «پویش آموزشی بهینه مصرف کردن آب» را برای دختران خود اجرا نمود.

آغاز سال آبی و پویش فهم قدرِ آب

پویش فهمِ قدرِ آب، بخش‌های مختلفی داشت و تلاش ما بر این بود که با اجرای هر بخش بتوانیم آموزش‌های مهمی در مورد آب و مدیریت منابع به کودکان و نوجوانان که آینده‌سازان کشور هستند؛ ارائه کنیم. 

آغاز سال آبی - نمایش انیمیشن رنگو برای فرزندان مهرطه

نمایش انیمیشن «رنگو»

مــهــرطه در گام نخست پویش، انیمیشن «رنگو» محصول سال ۲۰۱۱ را برای دختران خود در خانه‌های ارغوان و اقاقیا، با دو گروه سنی زیر ۱۴ سال و بالای ۱۴ سال، به نمایش درآورد. داستان این انیمیشن به‌طور مستقیم به مسئله‌ی آب و تاثیر مدیریت آن بر کیفیت زندگی مردم اشاره دارد. شخصیت اصلی «آقای رنگو» با بازگرداندن آب به شهر، به یک قهرمان واقعی تبدیل می‌شود. 

هنگام نمایش فیلم کارشناسان متخصص حوزه‌ی آب، آقای دکتر «رضا حاجی‌کریم» عضو هیئت‌مدیره‌ی فدراسیون صنعت آب ایران و خانم دکتر «بنفشه زهرایی» استاد دانشگاه تهران، _دبیر سابق  کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی_ نیز حضور داشتند. 

پوستر انیمیشین رنگو

بخش مسابقه

پس از نمایش «رنگو»، نوبت به اجرای مسابقه‌های مرتبط با موضوع آن رسید:

  • نقاشی؛ برای دختران کلاس اول تا سوم
  • داستان‌نویسی؛ یا انشانویسی برای دختران کلاس چهارم تا ششم
  • مقاله‌نویسی؛ برای دختران کلاس ششم به بالا

دو مسابقه‌ی دیگر هم به‌شکل کاملا عملی با نظارت مربیان دختر در نظر گرفته شد.

مسابقه‌ی حمام در ۱۰ دقیقه

هدف از این مسابقه، درک بهتر دختران از میزان مصرف آب در زندگی روزمره بود. دختران بایستی در فاصله‌ی یک هفته (مهلت اجرای مسابقه) با نظارت مربیان می‌دیدند آیا می‌توانند تنها در ۱۰ دقیقه حمام کنند؟ در این مسابقه، شست‌وشو می‌بایست کامل صورت می‌گرفت.

مسابقه‌ی محاسبه‌ی مصرف آب

یکی دیگر از مسابقه‌ها با رویکرد محاسبه‌ی مصرف آب به این صورت بود که دختران هریک از شیرهای خانه‌های ارغوان و اقاقیا را به مدت یک دقیقه تا انتها باز کنند و ببینند در این یک دقیقه چند بطری آب پر می‌شود. این مسابقه برای محاسبه و درک شدت مصرف آب اجرا شد و میزان آب پرشده در بطری‌ها برای مصارف داخلی موسسه‌ی مــهــرطه استفاده شد.

همه‌ی مسابقه‌ها تا روز دانش‌آموز ادامه داشت و پس از آن، داوران نسبت به آثار رسیده و نتایج مسابقه‌های عملی، نفرات برتر را انتخاب کردند. در مرحله‌ی داوری، آقای دکتر «حجت میان‌آبادی» استاد دانشگاه تربیت مدرس نیز به جمع متخصصان این پویش پیوستند و کار داوری در مسابقات را به انجام رساندند.

آموزش، مهم‌ترین عامل شکل‌گیری رفتار

مهم‌ترین عادت‌های رفتاری هر انسانی، در دوره‌ی کودکی و نوجوانی او شکل می‌گیرد. در رابطه با آموزش نحوه‌ی مصرف آب نیز اگر کودکان و نوجوانان بیاموزند که برای استحمام و شستشو چه میزان آب نیاز دارند و در واقعیت چقدر آب هدر می‌رود؛ می‌توانند در مصرف آب مدیریت درستی داشته باشند.

این برنامه با اهداف متعدد و قابل توسعه، می‌تواند سنگ بنای یک مسابقه یا یک رویداد همه‌ساله همزمان با آغاز سال آبی باشد؛ تا بهتر بتوانیم فرهنگ مصرف بهینه‌ی آب را به کودکان و نوجوانان منتقل کنیم.

شاید آب مثل زندگی باشد

در یکی از دست‌نوشته‌های دختران مــهــرطه، جمله‌ای بود که درک زیبای او را نسبت به اهمیت آب نشان می‌داد؛ «شاید آب مثل زندگی باشد.» این جمله‌ی زیبا، گویای تاثیر آموزش بر ذهن کودکان است؛ تا توصیف خود از مایه‌ی حیات را گسترش دهند و به‌عنوان یک موضوع مهم به آن فکر کنند. 


این مطلب را به اشتراک بگذارید