روز ادبیات کودک و نوجوان در تقویم ایران
۱۸ تیرماه به مناسبت سالروز درگذشت «مهدی آذریزدی» نویسندهی مطرح حوزهی ادبیات کودک و نوجوان از طرف شورای فرهنگ عمومی به نام ادبیات کودک و نوجوان نامگذاری شده است.
بچهها بسته به سن و شرایط زندگی که در آن قرار دارند، نیازهای متفاوتی داشته و ادبیات میتواند بستر مناسبی را برای پاسخگویی و ارضای بخشی از این نیازها فراهم کند. بهطورمثال یکی از راههای ارضای نیاز عاطفی کودکان و نوجوانان، در اختیار قرار دادن کتابهای مناسب در حوزهی ادبیات داستانی و رمان است که رنگ و بوی مفاهیم عاطفی دارند. این کتابها با غنی کردن دامنهی واژگان به کودک کمک میکنند احساسات خود را بهتر بشناسد و بتواند آن را بیان کند و همچنین عواطف دیگران را نیز بهتر درک کند.
در زمینهی پاسخگویی به نیازهای اجتماعی نیز ادبیات داستانی کمککننده است. کتابهایی که در قالب داستان نوع برقراری ارتباط سالم با همسالان، بزرگسالان و چگونگی تعامل با افراد غریبه را در موقعیتهای متفاوت نشان میدهد، این فرصت را فراهم میکند تا فرد بهوسیلهی همذاتپنداری با شخصیتهای داستانی به مشکلات ارتباطی خود پی ببرد و در جهت اصلاح آن برآید.
از طرف دیگر ادبیات داستانی مفاهیمی مثل مرگ، محدودیت جسمانی و تنهایی که پذیرش آن معمولا برای بچهها سخت است را به بیان ساده توضیح میدهد و کودکان را با مسیرهای تازهای آشنا میکند تا حال بهتری را تجربه کنند.
معرفی کتاب برای کودکان و نوجوانان
دختر انار
کتابی برای کودکانی که فقدان و از دست دادن را تجربه کردهاند…
کتاب «دختر انار» توسط «محمدهادی محمدی» به نگارش درآمده است. محمدهادی محمدی با گرایش ویژه به گونههای ادبی، داستانهایی را برای گروه سنی خردسال تا نوجوان مینویسد و آثارش به زبانهای دیگر نیز منتشر شده است. او در سال ۲۰۰۶ نامزد «جایزهی هانس کریستین اندرسن» از ایران شد. کتاب «دختر انار» با بیان ساده و روان به موضوع پذیرش مرگ پرداخته است. کودک میتواند با شخصیت داستان همذاتپنداری کند و از این طریق با دلتنگی ناشی از فقدان کنار بیاید. کتاب «دختر انار» را میتوانید از کتاب هدهد تهیه نمایید.
دختری که ماه را نوشید
کتابی در ستایش امید و قدرت
کتاب «دختری که ماه را نوشید» یکی از پرفروشترین کتابها به انتخاب «نیویورک تایمز» است. این کتاب را نویسندهای آمریکایی به نام «کلی بارن هیل» نوشته و «فروغ منصورقناعی» آن را ترجمه کرده است. این کتاب مناسب سنین ۱۲ سال به بالاست. «دختری که ماه را نوشید» پس از انتشار در آگوست ۲۰۱۶ بسیار مورد استقبال عمومی قرار گرفت و در سال ۲۰۱۷ از طرف انجمن کتابخانههای آمریکا بهعنوان برندهی «نشان نیوبری» معرفی شد. کتاب دربارهی قدرت امید میگوید و در مقابل، اندوهگین بودن را مذمت میکند. کتاب «دختری که ماه را نوشید» توسط انتشارات پرتقال به چاپ رسیده است.