مولانا، شاعر و عارفی جهانی
۸ مهر روز بزرگداشت مولانا نامگذاری شده است. «مولانا جلالالدین محمد بلخی» از نامآورترین شاعران و عارفان ایرانیست. اندیشمندی که بهواسطهی نگارش آثار ارزشمندش از آن زمان تا به امروز مخاطبان بیشماری را با خود همراه کرده است.
علاوه بر ایرانیها، تاجیکها، ترکها، یونانیها، مسلمانان آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا نیز از آثارش تاثیر گرفتهاند. اشعار او به بسیاری از زبانهای جهان ترجمه شده است. ترجمهی انگلیسی اشعار مولانا، سبب شده است که او یکی از محبوبترین و پرفروشترین شاعران ایالت متحده آمریکا باشد.
آثار مشهور مولانا
مثنوی معنوی
«مثنوی معنوی» مهمترین اثر مولاناست. این مجموعه ۲۷هزار بیت شعر دارد و یکی از بزرگترین آثار شعر عرفانی به شمار میآید. مثنوی معنوی به انسانها پیام رهایی و وارستگی میدهد. هجده بیت سرآغاز مثنوی، خلاصهای از این کتاب پربار است که به «نینامه» شهرت دارد. منظور از «نی» همان مولاناست که خود را اسیر این جهان مادی میبیند و شکایت میکند که چرا روح آزادهی او از عالم معنا جدا شده است.
دیوان شمس
«دیوان شمس» شامل غزلها، رباعیها و ترجیعهای اوست. به اعتبار اینکه بخش زیادی از غزلهای این مجموعه را مولانا خطاب به «شمسالدین تبریزی» سروده است، عنوان «دیوان شمس» یا «کلیات شمس» به آن داده شده است.
اهمیت آشنایی کودکان و نوجوانان با مثنوی
کتاب مثنوی مولانا شامل حکایتهای پندآموز و تاثیرگذاریست که خواندن آن میتواند برای کودکان و نوجوانان نیز دلنشین باشد. اما آنچه اهمیت دارد این است که یک بازنویسی مناسب و قابل فهم میتواند بچهها را مشتاق به آشنایی با اندیشهی مولانا کند و همچنین باعث غنی شدن دامنهی واژگان آنها شود.
مولانا در دفتر چهارم مثنوی معنوی به شیوهی ارتباط با کودک پرداخته است که با این بیت آغاز میشود:
چون که با کودک سر و کارم فتاد………..هم زبان کودکان باید گشاد
قصههای خوب برای بچههای خوب (قصههای مثنوی مولوی)
این کتاب جلد چهارم از مجموعهی «قصههای خوب برای بچههای خوب» است که شامل ۲۴ داستان از قصههای برگزیدهی مثنوی مولوی میشود. «مهدی آذریزدی» (نویسندهی کتاب) هر یک از داستانهای مثنوی را به زبانی ساده و شیوا بازنویسی کرده است؛ تا کودکان در کنار لذت بردن از خواندن کتاب، مفاهیم آموزندهی حکایتها را نیز دریافت کنند.
کتاب قصههای مثنوی مولوی در سایت «کتاب هدهد» قابل دسترسیست.
قصههای خواندنی مثنوی مولوی
کتاب «قصههای خواندنی مثنوی مولوی» توسط «جعفر ابراهیمی» به نگارش درآمده است. درواقع نویسندهی کتاب، پانزده حکایت از حکایتهای مثنوی را برای نوجوانان بازآفرینی کرده است. برخی از حکایتهای این کتاب عبارتاند از: «دوستی موش و قورباغهی آبی»، «حکایت سبطی و قبطی»، «او پر از لیلی بود»، «بخشندهای در بخارا» و…
کتاب قصههای خواندنی مثنوی مولوی در سایت «ایران کتاب» در دسترس است.