انیمیشن احساسات (Inside Out): شناخت احساسات کودک

انیمیشن احساسات یا Inside Out روایت دوره‌ای از زندگی رایلی دختر ۱۱ساله‌ی شادی‌ست؛ که به‌واسطه‌ی شرایط خانواده، مجبور به زندگی در یک شهر جدید می‌شود و این موضوع او را وارد چالش سازگاری با شرایط جدید می‌کند.

انیمیشن inside out

انیمیشن Inside Out کارتون شادی است که با به تصویر کشیدن درون مغز رایلی، ۵ حس متفاوت را نشان می‌دهد که رفتار او را شکل می‌دهند و این احساسات اصلی شامل شادی، غم، انزجار، خشم و ترس هستند. ولی در شرایط جدید رایلی، احساساتش مدیریت منسجم و درستی ندارند و نمی‌توانند با هم به توافق برسند. به همین خاطر رایلی  در رفتارش دچار مشکل می‌شود.

معرفی هوش هیجانی کودک در انیمیشن احساسات

انیمیشن Inside Out احساسات مختلف و نقش آن‌ها را در زندگی نشان می‌دهد. آشنایی کودک با مفهوم احساسات و هیجانات، باعث پرورش هوش هیجانی در او می‌شود. هوش هیجانی به این معناست که فرد شناخت درستی نسبت به احساسات خود و دیگران به دست آورد. وقتی کودک احساسات خود را نشناسد، نمی‌تواند هیجاناتش را مدیریت کند. از طرف دیگر، احساسات طرف مقابل را نیز نمی‌شناسد و باعث می‌شود نتواند رابطه‌ی خوبی را با دیگران به‌خصوص همسالانش شکل دهد. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی با مبحث اعتماد به کودکان، انیمیشن جوجه کوچولو را تماشا کنید.

انیمیشن inside out لزوم وجود احساسات را نشان می‌دهد

داستان کارتون احساسات به زیبایی نشان می‌دهد که وجود همه‌ی احساسات طبیعی‌ست و در ابتدای فیلم کارکرد هر یک از هیجانات بیان می‌شود.

احساس شادی در معرفی هیجانات دیگر این‌طور می‌گوید: «وجود خشم برای این است که ماهیت انصاف و عدالت برایش اهمیت دارد. ترس برای این است که امنیت را تامین کند. وجود تنفر یا انزجار برای این است که جلوی مسمومیت‌های جسمی و اجتماعی را بگیرد.» و وقتی به غم می‌رسد درباره‌ی کارکردش اظهار بی‌اطلاعی می‌کند. 

اما در روند نمایش فیلم، کارکرد مفید غم و نتیجه‌ی نادیده گرفتن این هیجان به تصویر کشیده می‌شود. احساس شادی تمام مدت مراقب است که رایلی با غم مواجه نشود و اجازه نمی‌دهد مانند تنفر، خشم و ترس، غم را نیز تجربه کند. ولی در قسمتی از فیلم متوجه ضرورت وجود غم می‌شود و می‌گوید: «غم کاری کرد که همه برای کمک بیایند.» 

رفاقت شادی و غم

بعد از مهاجرت به شهر جدید، مادر از رایلی می‌خواهد که به‌خاطر فشار کاری پدرش، دختر شاد باقی بماند. رایلی از حرف مادر این پیام را دریافت می‌کند که اگر شاد نباشد، حتما ایرادی دارد. به همین خاطر برای شاد بودن از رویارویی با استرس‌هایی که ذهنش را درگیر کرده‌اند، جلوگیری می‌کند. این کار نه‌تنها منجر به شادی او نمی‌شود، بلکه باعث می‌شود از والدین‌اش فاصله بگیرد و نسبت به آن‌ها احساس خشم پیدا کند. در این قسمت از انیمیشن به این نکته اشاره شده است که اگر والدین احساسی را در کودک سرکوب کنند، تعادل روانی او را به هم می‌زنند.

اما وقتی در انتهای فیلم، رایلی درباره‌ی دلتنگی‌های خود با مادر و پدرش حرف می‌زند و آن‌ها نیز با دخترشان همدردی و همدلی می‌کنند، سبب می‌شود رایلی در سایه‌ی حمایت عاطفی خانواده بتواند خودش را با شرایط جدید سازگار کند. 

در انیمیشن، شادی و غم همیشه کنار هم دیده می‌شوند و زندگی را ترکیبی از غم‌ها وشادی‌ها نمایش می‌دهد.

انیمیشن احساسات نشان می‌دهد چرا باید برای کودک خاطرات خوب بسازیم

رایلی در خانواده‌ای پرورش پیدا کرده است که والدین مــهــربانی دارد، و تجربه‌های رشدی خوبی را گذرانده است. همچنین در قسمتی از انیمیشن، ۵ جزیره به‌عنوان خاطرات مهم زندگی رایلی نشان داده می‌شود؛ که بعدها درمسیر داستان وقتی رایلی با چالش‌های جدیدی روبرو می‌شود، مثل تغییر مکان و از دست دادن دوستان قدیمی، این خاطرات خوشایند گذشته به رایلی در تنظیم هیجانات و انطباق با شرایط جدید کمک می‌کند.  

بنابراین یکی از پیام‌های انیمیشن این است که اگر ما به‌عنوان والدین یا سرپرست بتوانیم خاطرات مثبت و خوشایندی در طول زندگی برای کودک خلق کنیم، به تنظیم هیجانات او کمک بزرگی کرده‌ایم.

تماشای این انیمیشن زیبا به همراه کودک، فرصت خوبی را فراهم می‌کند تا درباره‌ی شناخت احساسات و هیجاناتش صحبت کنیم و در این میان او را با راه‌های ابراز سالم هیجانات آشنا کنیم.

بهترین رفتار ما هنگام بروز هیجانات منفی کودک، همدلی کردن با اوست. مثلا اگر از موضوعی ناراحت است و گریه می‌کند، به‌جای این‌که بگوییم گریه نکن، یا سعی کنیم حواسش را پرت کنیم؛ به او بگوییم می‌فهمم از این شرایط ناراحتی. با این کار به کودک اجازه می‌دهیم با احساسش مواجه شود و آن را به رسمیت بشناسد. هرچقدر فرد در کودکی مواجه‌ی درستی با احساساتش داشته باشد، از رشد عاطفی بهتری برخوردار خواهد شد. 


این مطلب را به اشتراک بگذارید