یلدای ۱۴۰۱ مهرطه

دختران مهرطه به همراه مامان زهره و مربی‌ها و مهمان‌های عزیز، یلدای ۱۴۰۱ را کنار یکدیگر و در خانه‌های ارغوان و اقاقیا برگزار کردند.

مراسم یلدای ۱۴۰‍۱ در مهرطه

همزمان با پایان فصل پاییز و آغاز زمستان، یلدای ۱۴۰۱ هم مانند سال‌های گذشته در مهرطه برگزار شد. دختران مــهــرطه به همراه مامان زهره و مربی‌های مهربان، میزبان مهمان‌های عزیزی بودند و این شب زیبا را در کنار یکدیگر و در خانه‌های ارغوان و اقاقیا جشن گرفتند. 

برای آشنایی بیشتر بچه‌ها با رسوم قدیمی و حال و هوای سنتی یلدا، دختران مــهــرطه دور کرسی گرم و زیبایی جمع شدند. بزرگ‌ترهای جمع برای بچه‌ها از خاطرات دوران کودکی خود گفتند و قصه‌های قدیمی تعریف کردند. دختران ما هم خاطرات و قصه‌ها را با اشتیاق شنیدند و لحظات شاد و لذت‌بخشی را در کنار هم تجربه کردند. 

خانواده‌ی مــهــرطه در پایان مراسم به رسم رایج شب چله، تفالی به حافظ زدند. یلدای ۱۴۰۱ در خانه‌ی مــهــرطه با طعم شیرین هندوانه، به شبی به یاد ماندنی و خاطره‌انگیز تبدیل شد.

فلسفه‌ی برپایی آیین شب یلدا، رویش نور و غلبه بر تاریکی‌ست.

چرا شب یلدا را جشن می‌گیریم؟

شب یلدا که یک دقیقه طولانی‌تر از شب‌های دیگر است، هر سال در میان ایرانی‌ها جشن گرفته می‌شود. بیشتر مردم از چند روز قبل برای این شب تدارک می‌بینند و با فرارسیدن آن، همه دور کرسی و کنار یکدیگر جمع می‌شوند و با انواع خوراکی‌ها مثل هندوانه، انار و آجیل جشن می‌گیرند. فلسفه‌ی برپایی آیین شب یلدا، رویش نور و غلبه بر تاریکی‌ست.   

تجربه‌ی شیرین شب یلدا برای کودکان

دنیای کودکان سرشار از ناشناخته‌هایی‌ست که حس کنجکاوی آن‌ها را تحریک می‌کند. با دیدن و شنیدن موضوعات جدید، اشتیاق دانستن در آن‌ها زنده می شود. یکی از موضوعاتی که می‌تواند برای کودکان جالب باشد، برپایی انواع آیین‌ها و سنت‌هایی‌ست که نمادها، جشن‌ها و سرود های مخصوص دارند.

تاثیر یلدا بر کودکان

رشد مهارت‌های اجتماعی

دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه، باعث افزایش احساس شادی در افراد از جمله کودکان می‌شود. تجربه‌ی حضور کودکان در مراسم آیینی و دورهمی‌ها، به رشد مهارت‌های اجتماعی و تعاملی با دیگران کمک می‌کند.

این قبیل جشن‌ها فرصت خوبی ایجاد می‌کند تا اگر کودکی خجالتی‌ست، بتواند حضور در محیط‌های امن و صمیمانه را تمرین کند تا به مرور زمان استرس و اضطرابش از برقراری ارتباط با دیگران کم‌تر شود.

ایجاد احساس امنیت

وقتی کودکان در جشن شب یلدا از طرف کسانی که به آن‌ها تعلق خاطر دارند توجه مثبت دریافت می‌کنند، حس امنیت و ارزشمند بودن پیدا می‌کنند. این حس عامل بسیار مهمی در فرایند رشد کودکان محسوب می‌شود و به سلامت روان آن‌ها کمک می‌کند.

تشویق کودکان به تغذیه‌ی سالم با میوه‌های یلدایی

خوراکی‌های مرسوم شب یلدا، هر کدام نماد، نشانه و مفهومی ویژه دارند. در میان خوراکی‌های شب یلدا، انار و هندوانه به‌عنوان میوه‌های نمادین هستند. سلیقه‌ای که ما در نوع تزئین و چیدمان این میوه‌ها به کار می‌بریم، کودکان را به خوردن آن‌ها تشویق می‌کند. کودکان از مشارکت در کارها و تجربه‌ی موقعیت‌های جدید لذت می‌برند. ما می‌توانیم آن‌ها را در آماده کردن مقدمات جشن شب یلدا مشارکت دهیم.

نمادهای شب یلدا

انار

انار دونه دونه………هرکس باید بدونه

از آدما تو دنیا………فقط خوبی می‌مونه

انار به دلیل ظاهر گرد و رنگ قرمز، در باور ایرانی‌ها نشان‌دهنده‌ی خورشید و شادی است. نیاکان ما معتقد بودند که خوردن این میوه‌ی خوشمزه در شب اول زمستان، باعث افزایش انرژی می‌شود. به همین دلیل انار در سفره‌ی شب یلدا، نماد شادی و زایش است.

انار شب چله

هندوانه

پوست تنم چه سبزه………آبدارم و بامزه

سرخ دلم همیشه………به غیر از این نمیشه

با دانه‌های بسیار………هم شیرین و هم آبدار

مرا بخور نوش جان………ای کودک مهربان 

همه‌ی ما هندوانه را میوه‌ای تابستانی می‌دانیم. اما چرا خوردن آن در شب یلدا مرسوم است؟ باور ایرانی‌ها از دیرباز بر این بوده است که خوردن مقداری هندوانه در شب یلدا، بدن را در برابر سرمای زمستان و بیماری‌ سرماخوردگی محافظت می‌کند. اعتقاد برخی افراد نیز این بوده که خوردن هندوانه در این شب، یعنی خداحافظی کردن با میوه‌های تابستانی و سلام کردن به میوه‌های زمستانی.

هندوانه شب چله

آجیل

آجیل شب یلدا نماد فراوانی و برکت است. مردم با قرار دادن آجیل در سفره‌ی یلدا آرزو می‌کردند همیشه خانه‌هایی شاد و  پر از برکت داشته باشند. 

شمع

شمع‌های سفره یلدا، یادآور آتشی است که در زمان ایران باستان توسط ایرانیان روشن می‌شد. شمع در سفره‌ی یلدا، به معنی پیروزی نور (خیر و خوبی) بر تاریکی (پلیدی و بدی) است.


این مطلب را به اشتراک بگذارید