کتاب، دوست خوب بچه‌ها

عادت به مطالعه برای افزایش آگاهی و بهبود کیفیت زندگی، بهتر است از دوران کودکی شروع شود. آنچه کودک را به سمت کتابخوانی سوق می‌دهد، احساس لذت از این فعالیت است.

عادت دادن کودک به مطالعه کتاب

آیا کودک‌مان از مطالعه‌ی آزاد کتاب لذت می‌برد یا صرفا کتاب‌های درسی را می‌خواند؟

مطالعه به ویژه در دنیای مدرن امروز، برای افزایش آگاهی و برقراری ارتباط موثر با دیگران بسیار ضروری‌ست. به همین دلیل بهتر است فرهنگ کتابخوانی از سنین کودکی آغاز شود. مطالعه‌ی کتاب‌های مختلف به افزایش دایره‌ی واژگان و درک مطلب کودکان کمک می‌کند. اما بعضی از کودکان به مطالعه‌ی کتاب رغبتی نشان نمی‌دهند. ما می‌توانیم برای ایجاد اشتیاق کودکان به مطالعه، راهکارهایی پیش بگیریم تا آن‌ها کتاب خواندن را جزئی از فعالیت‌های خود قرار دهند.  

راهکارهایی برای تشویق کودکان به کتاب‌خوانی

فرصت خواندن ایجاد کنیم

یکی از شیوه‌های تشویق کودک به کتابخوانی، ایجاد میل و رغبت به خواندن است. در شرایط مختلف از او بخواهیم عبارت‌ها و مطالب کوتاه را برای‌مان بخواند؛ مثل خواندن منوهای ساده، دستورالعمل‌های اسباب بازی‌ها و اسم انیمیشن‌ها. با استمرار این کار می‌توانیم لذت خواندن را به کودک بچشانیم.

از داستان‌های کوتاه شروع کنیم

برای ایجاد هر عادت جدیدی در کودک، بهتر است از اقدامات ساده و کوچک شروع کنیم. این کار باعث می‌شود رفتار مورد نظر به مرور زمان در کودک نهادینه شود. برای اینکه کودک‌مان به مطالعه‌ی کتاب علاقه‌مند شود، می‌توانیم از کتاب‌هایی با داستان‌های کوتاه شروع کنیم. کتاب‌هایی که در کنار متن کوتاه از تصاویر جذابی برخوردار هستند. زمانی‌که اشتیاق کودک به خواندن کتاب را دیدیم، به‌تدریج کتاب‌هایی با متن‌های طولانی‌تر در اختیارش قرار دهیم. 

کتابخوان کردن کودک

خودمان الگو باشیم

کتاب خواندن ما در حضور کودک، در علاقه‌مند شدن او به مطالعه نقش بسزایی ایفا می‌کند. کودک آنچه مشاهده می‌کند را بهتر از چیزی که به او گفته می‌شود یاد می‌گیرد. اگر ما نسبت به مطالعه اشتیاق نشان دهیم، به احتمال بیشتری کودک‌مان نیز مطالعه را به‌عنوان یک فعالیت لذت‌بخش در نظر می‌گیرد. وقتی در حال مطالعه هستیم، کودک را تشویق کنیم که او نیز با کتاب مورد علاقه‌اش به ما بپیوندد.

از بازی کلمات استفاده کنیم

اگر کودک به‌تازگی خواندن و نوشتن یاد گرفته، روزنامه یا مجله‌ی غیرقابل استفاده را در اختیارش قرار دهیم و از او بخواهیم دور کلماتی که بلد است خط بکشد. این کار به کودک انگیزه می‌دهد که خواندن را بهتر یاد بگیرد تا با کلمات بیشتری آشنا شود.

کودک را در انتخاب کتاب سهیم کنیم

کودک معمولا نسبت به چیزی که خودش انتخاب می‌کند، تعلق خاطر بیشتری دارد. بنابراین بهتر است در کنار کتاب‌هایی که خودمان برای کودک تهیه می‌کنیم، به او هم امکان انتخاب کتاب‌های مورد علاقه‌اش را بدهیم. برای این‌که کودک بتواند انتخاب درستی داشته باشد، لازم است او را در معرض کتاب‌های متناسب با گروه سنی خودش قرار دهیم.

شکل گیری عادت مطالعه در کودکان

از کودک بخواهیم برای‌مان کتاب بخواند

روزهایی از هفته را به کتاب‌خوانی کودک اختصاص دهیم. از او بخواهیم به انتخاب خود کتابی را برای‌مان بخواند. در زمان کتاب خواندن کودک کاملا به او توجه کنیم. اگر در خواندن مشکل دارد، با مهربانی ایراداتش را برطرف کنیم. بلندخوانی علاوه بر افزایش اشتیاق کودک به مطالعه، به رشد اعتماد به نفس او نیز کمک می‌کند. 

درباره‌‌ی کتاب با کودک گفتگو کنیم

بعد از این‌که کتابی برای کودک خواندیم یا او برای‌مان خواند، درمورد موضوع آن صحبت کنیم. از کودک درباره‌ی عملکرد شخصیت‌های داستان بپرسیم و این‌که اگر جای آن‌ها بود، چه کاری انجام می‌داد. این فعالیت باعث تقویت مهارت درک و تحلیل در کودک می‌شود. اگر کودک بین خواندن کتاب سوالی می‌پرسد یا نظری می‌دهد، یعنی با مطلب درگیر شده است. در این لحظه باید خواندن را متوقف کنیم، حرف‌هایش را بشنویم و به سوالاتش پاسخ دهیم.

تشویق کودکان به مطالعه

به کودک کتاب هدیه بدهیم

هر کودکی از هدیه گرفتن خوشحال می‌شود و با گرفتن هدیه، غیرمستقیم این پیام را دریافت می‌کند که آن شی با ارزش است. پس بهتر است بعضی اوقات به کودک‌مان کتاب هدیه بدهیم تا دیدگاه مثبت و خوشایندی نسبت به آن پیدا کند. لازم است کودک هدیه دادن کتاب را به‌عنوان یک الگوی رفتاری در میان اعضای خانواده یا شبه‌خانواده مشاهده کند.  

بین مطالعه و چالش‌های روزمره کودک پیوند ایجاد کنیم

کتاب‌هایی را در اختیار کودک قرار دهیم که راهکارهای ساده‌ای برای چالش‌های زندگی روزمره او ارائه می‌دهند. برقراری ارتباط میان محتوای کتاب‌ها و مسائل شخصی کودک، علاقه‌ی او را به مطالعه افزایش می‌دهد. برای مثال کودک با مطالعه‌ی کتاب‌هایی درباره‌ی ترسیدن، راهکارهای مقابله با ترس را یاد می‌گیرد.

بوکتاب، کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه
مطالعه برای کودکان با نیازهای ویژه

بوکتاب، کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه

«بوکتاب» فروشگاه بزرگ کتاب است و از آغاز فعالیت خود تا کنون با بیش از ۷۰۰ ناشر همکاری داشته است.

این مجموعه در کنار تنوع بی‌شمار کتاب، برای کودکان سندروم داون، اوتیسم، ناشنوایان و نابینایان نیز امکاناتی را فراهم کرده است. کتاب بریل، کتاب صوتی و فیلم با زبان اشاره از جمله امکانات مجموعه‌ی بزرگ «بوکتاب» است. 

علاوه بر این، اطلاعات بیشتری از همه‌ی کتاب‌های موجود در سیستم فروش ثبت شده است. افراد می‌توانند با استفاده از دستگاه‌های جستجوگر لمسی و راهنمایی پرسنل فروشگاه، به‌راحتی به کتاب مورد نظرشان دسترسی پیدا کنند. 

برای خرید آنلاین و کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی این مجموعه، می‌توانید به سایت booktabmarket.com مراجعه نمایید.   

هفته کتاب و کتابخوانی

این مطلب را به اشتراک بگذارید