توانمندسازی و حمایت از زنان سرپرست خانوار
توانمندسازی و حمایت از زنان سرپرست خانوار
موسسهی نیکوکاری مــهــرطه، با هدف پیشگیری از افزایش آسیبهای اجتماعی؛ علاوه بر حمایت از دختران بیسرپرست، بدسرپرست و در معرض آسیب؛ از زنان سرپرست خانوار نیز در حوزههای مالی، درمانی و آموزشی، حمایت میکند. درحالحاضر نزدیک به ۱۲۰ خانوادهی نیازمند در تهران، جیرفت و هامون، تحت پوشش خدمات حمایتی مــهــرطه هستند.
۳- هامون
شهرستان هامون یکی از شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان، در شمالشرق استان است. مرکز این شهرستان شهر محمد آباد است که جمعیتی بالغ بر ۲۶۸۱ نفر دارد.
موسسهی خیریه مهرطه که در طول فعالیت ۱۶سالهی خود همواره در پی کاهش آسیبهای اجتماعی و بهبود شرایط زندگی کودکان و زنان بوده است، به منطقهی سیستان توجه ویژه داشته و پروژههای حمایتی خود را در این مناطق نیز دنبال میکند.
در راستای توانمندسازی و حمایت چه اقداماتی صورت گرفته است؟
با توجه به شرایط اقتصادی نامطلوب و خشکسالیهای حاکم در منطقهی سیستان و بلوچستان و در راستای استفاده از تواناییهای زنان در بهبود شرایط موجود؛ از سال ۱۳۹۶ تا کنون، طرح توانمندسازی و خوداشتغالی زنان در استان سیستان و بلوچستان به شرح زیر دنبال میشود:
← با هدف توانمندسازی، زنان علاقهمند و دارای مهارتهای دستی در منطقهی هامون شناسایی و استعدادیابی میشوند.
← با هدف افزایش سطح دانش و آگاهی و رشد فردی، دورههای آموزشی مخصوص مادران در استان سیستان و بلوچستان برگزار میشود.
← مشاغل خانگی و صنایعدستی بومی که منجر به ایجاد جاذبهی توریستی و درآمدزایی گردند، شناسایی میشوند.
← فضاهای کارآفرینی و کارآفرینان علاقهمند و باانگیزه در منطقه، شناسایی میشوند.
← با همکاری بنیاد توسعه کارآفرینی، اتاق کارآفرینی در ۴ مدرسهی استان به برگزاری کارگاههای کارآفرینی میپردازد.
← کارگاههای مهارتآموزی در حوزههای استعدادیابیشده، در جهت توانمندسازی زنان سرپرست خانوار یا تحت سرپرستی، برگزار میشود.
۲- جیرفت
روستای قاسمآباد در ۴۵ کیلومتری شهرستان جیرفت، جمعیتی حدود ۷۵۰ نفر دارد. به دلیل خشکسالی، اکثر اهالی روستا که شغل پیشین آنها کشاورزی بوده است، با مشکلات معیشتی بسیاری دستوپنجه نرم میکنند.
موسسهی نیکوکاری مهرطاها با همراهی حامیان و داوطلبان، توانسته است دامنهی فعالیتهای حمایتی و توانمندسازی خود را گسترش داده و پروژهی توانمندسازی زنان شهرستان جیرفت را از سال ۱۳۹۵ تاکنون اجرا و دنبال کند.
ببینید: تصاویر «پروژهی جیرفت»
بخوانید: گزارش کامل «پروژهی جیرفت»
در راستای توانمندسازی و حمایت چه اقداماتی صورت گرفته است؟
این پروژه همراه با تعامل و ارتباط موثر با افراد محلی حاشیهی شهرستان جیرفت، برای دو گروه ویژهی زنان و کودکان در روستای قاسمآباد جیرفت به شرح زیر انجام شده است:
← در راستای طرح توانمندسازی زنان؛ کلاسها و کارگاههای دورهای پتهدوزی، گلابتوندوزی، حصیربافی و دوخت کیف و تولید محصولات خلاقانهی جدید (زیربشقابی، سبد و…) در این روستا برگزار شده است.
← کارگاه ایجاد و نحوهی گردش صندوقهای پسانداز و چگونگی کارکرد آن برای گروههای خودیار زنان محلی برگزار شده است.
← در حوزهی مددکاری اجتماعی، دورههای فرزندپروری و مشاورهی فردی مادران و معلمان، بهصورت دورهای و متناوب، با حضور یک روانشناس در روستا برگزار میگردد.
← در راستای توانمندسازی معلمان و آموزش مربی محلی، کارگاه طرح «با من بخوان» در شهرستان جیرفت برگزار شده است.
← در راستای طرح اشتغالزایی از سال ۱۳۹۶ تولید صنایعدستی زنان، از جمله محصولات حصیری و پتینهدوزی، جهت فروش و کسب درآمد از طریق سایتهای فعال حوزهی صنایعدستی (مانند وبسایت دستادست) به تهران ارسال و فروخته شده است.
← گروه زنان پتینهدوز شهرستان جیرفت، با دستساختههای خود، امکان حضور در دو نمایشگاه را به دست آوردهاند.
← در راستای اشتغالزایی، تعدادی از بانوان محلی درحال آموزش دورهی مربیگری دوخت عروسک هستند تا بتوانند به دیگر بانوان روستاها نیز آموزش دهند.
ببینید: تصاویر «پروژهی جیرفت»
بخوانید: گزارش کامل «پروژهی جیرفت»
طرح توانمندسازی زنان، با عنوان «توانمندسازی روانی اجتماعی زنان روستای قاسمآباد» بهصورت پروپوزال تهیه شده و به سازمانها و مراجع ذیربط ارسال شده است.
۱- تهران
یکی از فعالیتهای مهم موسسه مهرطه، ایجاد شبکهای از زنان دچار سندرم «آشیانهی خالی»ست. هنگامیکه دختران بدسرپرست و در معرض آسیب، محیط خانه را ترک میکنند، مادران یا زنان سرپرست، دچار افسردگی و احساس غیر مفید بودن شده و بیماریهای روحی و روانی پیچیدهای را تجربه میکنند.
مهارت، اشتغال، استقلال
خیریه مهرطاها در ساختار متمرکز تهران، این زنان را بهصورت دورهای گرد هم آورده، به آنها مهارتآموزی کرده و با هدف اشتغالزایی و استقلال مالی، از قابلیتهای آنان برای برپایی بازارچههای خیریه استفاده میکند.
درحقیقت موسسهی نیکوکاری مهرطه در کنار نگهداری دختران بدسرپرست، تلاش میکند تا خانوادههای آنان را توانمند سازد. بهطوریکه سرپرست خانواده بتواند روی پای خودش بایستد و دختران، به آغوش خانوادهها بازگردند.
⇔ در موبایل و تبلت صفحه را به راست بکشید ⇔