روز جهانی صلح، پیامآور مــهــر و دوستی
۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور ماه) از سوی مجمع عمومی سازمان ملل «روز جهانی صلح» نام گرفته است.
نه به جنگ! نه به خشونت! زنده باد صلح!
مجمع عمومی سازمان ملل، هدف از این نامگذاری را تقویت آرمانهای صلح این سازمان اعلام کرده که نتیجهی آن گسترش مــهـــربانی و امید در دنیاست. ظهور صلح جهانی، مبتنی بر احترام به حقوق و منافع متقابل دولتها و ملتها در چارچوب منشور سازمان ملل متحد و نیز اتفاق نظر دولتها و کشورها برای نهادینه کردن صلح جهانی و پرهیز از انحصارطلبیهاست. اما دلیل اختصاص یافتن این روز به نام صلح، بهطور ویژه تاکید بر نبود جنگ و خشونت است.
مفهوم صلح در دوران معاصر
در ادبیات قدیم، صلح به معنای آشتی و مقابل جنگ آمده است. اما در دوران معاصر، مفهوم صلح گسترش یافته و با آیینهای شرق آسیا و بعدها تفکرات مسیحی که مفهوم صلح درونی را به بشر معرفی کردهاند، آمیخته شده است. طبق این مفهوم؛ صلح به معنای شرایطی آرام، بیدغدغه و خالی از تشویش و کشمکش است. صلح یک مفهوم مطلق نیست و میتواند بسته به دیدگاه دینی و فرهنگی تعاریف متفاوتی داشته باشد.
جنگ تحمیلی و آثار آن بر زنان و کودکان
جنگ یکی از پدیدههاییست که در دورههای مختلف به دست بشر روی داده است. همواره اثرات تخریبی جنگها روح، جان و سلامتی بشر را تهدید کرده است. اما زنان و کودکان در راس آسیبپذیری از عواقب جنگها قرار میگیرند.
در کشور ما ۸ سال جنگ تحمیلی آثار عمیق و ماندگاری بر زنان و کودکان گذاشته است. زنانی که همسران خود را برای دفاع از این مرز و بوم از دست دادند و بیپناه شدند. زنانی که بهتنهایی مجبور بودند بار مسائل و مشکلات زندگی را به دوش بکشند و مخارج زندگی را تامین کنند. عدهی دیگر از زنان یا خود مستقیم به امدادرسانی مجروحان جنگی میپرداختند و یا همسرشان جانباز میشد و از او پرستاری میکردند. وجود این شرایط سخت باعث میشد زنان بیش از حد توان جسمی و روحی خود فعالیت کنند.
از طرف دیگر کودکانی که دوران سنی حساسی را میگذراندند و بایستی در فضای امن و آرامی رشد میکردند؛ بهواسطهی شرایط تحمیلشده ناشی از جنگ، اضطرابهای عمیقی را تجربه کردند. در این میان عدهای از آنها والدین خود را از دست دادند که همین موضوع بر اضطراب آنها اضافه کرد.
طبق دیدگاه روانشناسی تجربیاتی که فرد در دورهی کودکی خود میگذراند، تاثیر مستقیمی بر روحیه و عملکرد او در بزرگسالی دارد. بنابراین صدمات روحی ناشی از سالهای جنگ را میتوان در زمان اکنون نیز مشاهده کرد.
یونسکو، پرچمدار برقراری فرهنگ صلح
سازمان یونسکو نهادیست که در مسیر استقرار صلح، آزادی و عدالت در سطح جهانی فعالیت میکند. یونسکو در بیانیهی خود تاکید میکند که نمیتوان با استناد به تنوع فرهنگی، حقوق بشر تضمینشدهی بینالمللی را نقض کرد یا محدود ساخت. از اینرو برای کشورهای عضو، روشن میکند که در چه چارچوبی میتوانند با یکدیگر و با مردم خود تعامل مثبت داشته باشند. همچنین یکی از فعالیتهای عمدهی این سازمان، حفاظت از کودکان در برابر خشونت، سوءاستفاده و تجاوز است.
نه به خشونت! نه به جنگ! زنده باد صلح!
صلح یکی از اصلیترین ارکان برای داشتن زندگی آرام است. در سایهی صلح میتوان فضای امنی را برای تمامی افراد بهویژه کودکان ایجاد کرد. تا مادامیکه جنگ در دنیا وجود داشته باشد، نمیتوان انتظار داشت کودکان رشد سالمی بهلحاظ فکری و روحی داشته باشند. تاثیر مخرب جنگ، سالها در حوزهی روانی جامعه، فضای سیاسی، اقتصادی و… باقی خواهد ماند. همانگونه که تاثیر جنگ تحمیلی ایران و عراق همچنان بر زندگی بخش زیادی از مردم، بهخصوص اهالی شهرهای مرزی و جنوبی ایران؛ سایه انداخته است.